Hamarosan itt a karácsonyi időszak, ami jó esetben pihenést és több énidőt is jelent. A kajakómák átvészelésére jó és tartalmas opció például az olvasás. Összeszedtünk hét olyan sport témájú könyvet, ami egyszerre szórakoztató és minőségi.

Ez nem egy 2021-es toplista. Inkább egy összeállítás néhány általunk olvasott és kedvelt sportkönyvvel az elmúlt évekből. Szívesen ajánljuk sportrajongóknak, de azoknak is, akik csak egyszerűen szeretnek olvasni.

Tobias Jones: Az olasz futball sötét oldala

Tobias Jones könyve az olasz ultrakultúráról szól. Egy olykor nagyon sötét, tragédiákkal teli, ugyanakkor a maga tekintetében bajtársiasságra alapozott romantikus világot mutat be. Egy nem túl sikeres olasz klub, a Cosenza van a könyv középpontjában, de az olasz foci legfontosabb csapatainak ultrákkal foglalkozó történetét is megismerhetjük. A könyvről korábban már írtunk részletesebben, Jones maga ezt vallja:

„A szurkolókon keresztül nem a futballt lehet megérteni, hanem azt, miért rajonganak annyian és annyira ezért a sportágért, és egyben egy társadalmi kórképet is ki lehet állítani, ha ezen a szemüvegen át tekintünk a világra.”

A The Times azt írta a könyvről, hogy egyszerre megdöbbentő és lenyűgöző, és ennél találóbban mi sem fogalmazhatjuk meg, hogy mit kapunk tőle. Nem mindig a legkönnyebb haladni vele, de összességében egy informatív, rengeteg történetet felelevenítő könyv, amely egy eddig kevésbé ismert világot mutat be.

Roland Lazenby: Michael Jordan

A Netflix sorozata, a The Last Dance után Michael Jordan mítosza a reneszánszát éli. Minden idők valószínűleg legjobb kosárlabdázójáról rengeteg mindent meg lehet tudni a sorozatból (főleg olyan dolgokat, amiket ő szeretne, ha megtudnának róla), Roland Lazenby könyvében viszont gyakorlatilag minden benne van Jordan életével, pályafutásával kapcsolatban. A majdnem 700 oldalas könyvet hihetetlen alaposság, részletesség jellemzi, és ennek köszönhetően egy nagyon komplex portrét kapunk Michael Jordanről.

Azok számára is jó opció, akik Jordanről nem feltétlen tudnak sokat, és azoknak is, akik azért komolyabban követték és követik a kosárlabdát. Mert az utóbbi kategóriába tartozók is biztosan találkoznak olyan sztorikkal, amit nem ismernek, például azzal, hogy gyerekként Jordan hogyan próbált megnőni.

Mike Tyson: Kendőzetlen igazság

A korábbi nehézsúlyú világbajnok, rosszfiú, börtönt is megjárt Tyson imidzse ma talán pozitívabb, mint valaha. Podcastje van, öregfiúk-bunyót vállal, és kihasználja, hogy ő Mike Tyson. Az életrajzi könyve sztorikban gazdag, könnyen olvasható, rengeteg legendás és vicces történettel, ugyanakkor komolyabb részekkel is: a gyermekkora, Cus D'Amatóval való kapcsolata, a drogproblémái, a depressziója és hasonló mélyebb témák is megtalálhatóak.

A hangsúly viszont mégis a sztorikon van. Kiderül, hogy hány éven át nem szexelt, miért vásárolt magának tigrist, miért verte meg majdnem az akkor még ismeretlen Brad Pitt-tet, hogyan jött az ötlet, hogy a Másnaposokban szerepeljen és még rengeteg sztori.

Tysonnak nem csak a Másnaposokban volt tigrise. A képen épp Kenyával pózol 1989-ben

Phil Jackson: Tizenegy gyűrű

Az NBA történetének legsikeresebb edzője 11 alkalommal nyert bajnokságot. Megadatott számára, hogy Michael Jordannek és Kobe Bryantnek is az edzője lehetett. Jackson a legkülönbözőbb személyiségű kosarasokkal dolgozott együtt, és tudta elérni náluk, hogy a csapat érdekeit tartsák elsődlegesnek. Elérte, hogy Jordan ne csak a pontkirályi címre hajtson, vagy hogy Kobe Bryant igazi vezére legyen a Lakersnek. A buddhista nézeteket valló Jacksont a játékosai sokszor fura figurának tartották, de mégis követték, elérte, hogy higgyenek a játék- és életfilozófiájában is. Az életrajzi könyvében leírja, mindezeket hogyan valósította meg.

Peter Crouch: Hogyan legyél igazi focista

Ha valami olyat olvasnál, ami egyszerűen csak tele van vicces sztorikkal, akkor Crouch könyve tökéletes választás. Valószínűleg a legnagyobb részét pár hónapon belül elfelejted, de amíg olvasod, addig jól fogsz szórakozni, és azt veszed észre, hogy nagyon hamar lepörgetted a 300 oldalt.

Crouch könyve görbe tűkör a jelenkor focistáinak. Annak a buboréknak, amelyben a rengeteget kereső futballisták élnek, és amelyben ezek a fiatal srácok nagyon sokat költenek teljesen felesleges dolgokra. Egy olyan világot mutat be a korábbi csatár (Tom Fordyce segítségével), amelyben a játékosok elfelejtik, hogy van egy Porschéjuk, akkora kocsikat vesznek, amivel rendesen parkolni sem tudnak, bérelnek egy Ferrarit, majd egy diszkó előtt felfekszenek a motorháztetőre és így próbálnak meg csajozni. Ehhez hasonló történetekkel van tele a könyv, és még az is kiderül, miért nincs soha tusfürdő ezeknél a rengeteget kereső focistáknál.

Crouch az egyik legviccesebb, legszerethetőbb volt focista, és a könyve is pontosan ezt sugározza

Arséne Wenger: Életem piros-fehérben

Arséne Wenger utolsó évei az Arsenalnál valamilyen szinten lerombolták azt a képet, amit a francia felépített az első évtizedében. Aki a 2010-es években kezdett el futballt nézni, annak Wenger cipzáros videója, vagy néhány nagy vereség ugorhat be a franciáról. Pedig a Premier League történetének egyik legnagyobb befolyással rendelkező menedzseréről van szó. Aki teljesen ismeretlenként érkezett meg Angliába, és aki az Arsenalnak totálisan megváltoztatta a filozófiáját, majd megépítette Európa egyik leglátványosabban futballozó csapatát.

A Verhetetlen Arsenal ugyan a Bajnokok Ligájában nem ért fel a csúcsra, de így is korszakos csapat volt. Wenger életében az Arsenal nagyon fontos szerepet töltött be, de a könyv nemcsak az Arsenalról szól. Gyermekkora, futballkarrierje, korai edzősködése, a japán kaland és az Arsenal utáni időszak is viszonylag részletesen be van mutatva.

Roland Lazenby: Kobe Bryant

A második Lazenby-könyv a listán, nem véletlenül. A 2020-ban tragikus körülmények között elhunyt Kobe Bryant karrierjét is egészen aprólékosan mutatja be a szerző. A megjelenés után bővebben is írtunk a könyvről, és amit a Jordan-könyv kapcsán leírtam, az itt is helytálló.

Kobe Bryant egész karrierjét megismerhetjük, a gyerekkorát, az első nehéz éveit az NBA-ben, majd azt az időszakot, amikor felért a csúcsra. Kirajzolódik a karakterfejlődése, hogyan vált egy önző, nem kedvelt játékosból a következő kosaras generáció példaképévé.

Jordan és Bryant között rengeteg a hasonlóság, az egyik legismertebb, hogy mindketten mindennél jobban szerettek győzni, és ezért mindent meg is tették. A könyvből kiderül például, hogy mi történt, amikor Bryantnek szilánkosra törték az orrát, milyen volt a viszonya az apjával, és hogyan reagálta le pályafutása legpocsékabb meccsét.

Nemrég írtunk a kedvenc sport témájú podcastjeinkről, ez is érdekelhet:

(Kiemelt fotó: Rétsági Oszkár; fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kiábrándítóan kezdte a PL-t a Man. United, de csak ezután jöttek a rossz hírek