A világ- és Európa-bajnok kajakos, Takács Tamara sztanozolollal bukott meg tavasszal, de ő tudja, hogy ártatlan, és nemcsak fellebbezett az ítélet ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), hanem a nyilvánossághoz is fordult.

A 22 éves kajakos versenyzői engedélyét márciusban függesztették fel, a tiltott szert, az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt a februárban, Tatán elvégzett vizsgálat mutatta ki a szervezetében. Az A- és a B-próba is pozitív lett, négyéves eltiltást szabtak ki rá.

Csakhogy Takács tudja, hogy nem doppingolt, mindent megtesz, hogy bizonyítsa is. De nem kizárólag maga miatt fordult az újságírókhoz, hanem a többi sportoló miatt is, hiszen nem ő az egyetlen, aki úgy bukott meg doppinggal, hogy teljesen ártatlannak vallja magát.

A fiatal sportoló ezért sajtótájékoztatót hívott össze, ahová szemmel láthatóan megtörve érkezett.

Nem vagyok a szavak embere – kezdte – sportoló vagyok, én a pályán beszélek. A sport, a kajak az életem, az álmom, ami most széthullott.

Majd határozottan kijelentette:

„Áldozat vagyok, biztos vagyok az ártatlanságomban!”

Négy évet edzett Fábiánné Rozsnyói Katalin kezei alatt, ám tavaly elváltak az útjaik, ami cseppet sem volt konfliktusmentes.

Nem éreztem megfelelőnek az edzésmunkát, nem volt korszerű, hiába jeleztem, ha fájt valamim, akkor is edzeni kellett, meg is sérültem. Fábiánné Rozsnyói Katalin stílusa is elviselhetetlen volt, kiabált, ordított, ahelyett, hogy a mozgásomat javítottuk volna ki. Erre az volt Kati néni válasza, hogy »ha nem tetszik, el lehet menni«.

Ott is hagyta az edzőnőt. Majd most, a márciusi eredmény előtt beszélt vele, és igencsak meglepődött Tamara, hogy Fábiánné már azelőtt tudott arról, hogy doppingolással vádolják, sőt a konkrét szerről is, mielőtt ez eljutott volna magához a versenyzőhöz.

„Nem vádolok senkit, de ez minimum furcsa volt.”

Ezzel a szerrel izomtömeg-növelést lehet elérni, ezzel bukott meg anno Ben Johnson is, csakhogy Takácsnál bizonyítottan nem történt növekedés. Tavaly ősszel is vettek tőle mintákat, semmiféle izomnövekedés nem volt nála, mi több, némi csökkenést mértek.

Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy rendszeresen nem szedhette, tehát nem szándékos doppingolás történt, hanem egy egyszeri eset, mérgezés és nem teljesítmény-növelés. Takács és ügyvédje, Dányi Szilárd biztosak benne, hogy

„megmérgezték" a sportoló egyik táplálék-kiegészítőjét.

„Jelen ügyben nem meghatározott doppingszerről van szó, így a doppingeljárásban a sportolónak kell bizonyítania ártatlanságát” – mondta az ügyvéd.

Takácsék azonnal Tiszeker Ágneshez, a MACS, vagyis a Magyar Antidopping Csoport elnökéhez fordultak, valamint a rendőrségen ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást is kezdeményeztek. Ezen kívül a kajakos lány

elment poligráfos hazugságvizsgálatra is, amely egyértelműen kimutatta, hogy Takács nem hazudik.

A tatai edzőtáborban használt – legálisan szedhető – táplálékkiegészítőket is bevizsgálták, és az egyik szennyezett volt.

„Úgy érzem, valaki mérgezi a sportolókat. De kinek állhat az érdekében? Egy riválisnak? Sportolónak? Valaki másnak?”

Konkrétan senkire sem gyanakszik, de egyrészt furcsa, hogy több ilyen eset is volt Magyarországon, amikor nyilvánvalóan kiderült, hogy a sportoló egyszeri, mérgezéses doppingolás áldozata lett. Másrészt furcsállja, hogy Fábiánné mindenről jóval hamarabb tudott, mint például ő.

Kérdésünkre megerősítette az ügyvéd, bármilyen egyértelműen bizonyítják, hogy Takács Tamara nem doppingolt, hanem áldozat, mindenképp eltiltják. A kérdés csak az, hogy 4 évre, kettőre, esetleg sikerül lemenni két év alá is – az egyik legjobb magyar kajakos karrierje a tét.

Takács lelkileg viseli a legrosszabbul a történéseket, pszichológushoz jár, kajakba pedig azóta be sem tudott ülni.

(Fotó: Rétsági Oszkár)

És ezt olvastad már?
Megnyomta a pánikvásárlás gombot a Manchester United