A kötéllel jól bánni férfias skill, hajózásnál pedig az alapműveltség része. A Player ezennel vitorlát bont.

Téli hónapokban a hajók a szárazon pihennek, a tengerészek meg a meleg nappaliban álmodoznak, milyen is lesz, amikor beköszönt a jó idő, és ismét a hullámokat szelik. Ez az időszak remek arra, hogy olyan alapvető skilleket sajátítsunk el és gyakoroljunk, mint a csomózás. Oké, csomót kötni mindenki tud, igaz, az már nem biztos, hogy sikerül kétszer ugyanúgy, arról nem is beszélve, hogy ki tudja-e majd bontani, ha szükség lesz rá.

1. Takács-csomó

Kezdjük elsőként egy egyszerű kettős csomóval. A takács-csomó jó barát, mert közreműködésével biztonságosan kiköthetjük vitorlásunkat. Nem kell mást tennünk, csak alaposan körbetekerni a bikára (ami nem egy állat ez esetben, hanem egy eszköz), majd a szabad végét a hurok alá kell fordítani. A videóból minden világos lesz.

2. Boulin-csomó

Ez egy univerzális alapcsomó, amelyet körívcsomóként és palstekként is ismernek. Ez a csomók svájci bicskája, ami egy halom helyzetre jelenthet megnyugtató megoldást.

3. Nyolcascsomó

A nyolcas alakú hurok – ahogy a Boulin is – eredetileg a hegymászók szubkultúrájából érkezett, de ma már a vitorlázás világában is elterjedt megoldás. Egyszerű, ráadásul könnyen kibontható.

4. Lobogócsomó

Minden helyzetre van egy csomó. Vagy esetenként több is. A lobogócsomóval két kötelet köthetünk össze, ami akkor jön jól, ha van két rövid kötelünk. Akkor is jó választás, ha a két kötél esetleg nem egyforma átmérőjű.

5. Csúszóhurok

Egy tapasztalt hajós nem fél a csomótól, nem kell neki kard, hogy kettévágja, mert tudja, ismeri, érti a lényegét. A csomó nem a probléma, hanem a megoldás. A csúszóhurok igazi univerzális csomó, amit rögzítésre használhatunk, külön előnye, hogy csúsztatható.

6. Dobókötélcsomó

A jó dolog a csomókötésben az, hogy akkor is hasznos lehet, ha soha nem vitorlázunk. A kötéllel bánás művészetét alkalmazhatjuk túrázás, sziklamászás, kenuzás során, vagy akkor, ha vontatni kell, vagy a ház körül kell összekötni valamit, és persze akkor, ha a barátnőnk a Szürke ötven árnyalatának rajongója. Ezt a versenyzőt két hajó összekötésére használhatjuk, de ki is köthetjük vele a parthoz kedvencünket.

7. Matróz-csomó

Sok fakszni nincs ezzel sem! Mint minden csomó, ez is rögzítésre alkalmas, például két kötél összepasszintásához nem kellhet jobb. Ha jól kötöd meg, nem fog cserbenhagyni.

8. Szorítócsomó

Ha kikötnéd egy oszlophoz vagy gyűrűhöz a hajód, csónakot, akkor ez a szorítócsomó ideális. Könnyű megcsinálni, és könnyű kioldani is.

9. Buntline hitch

Ezzel a csomóval gyűrűkhöz rögzíthetsz kötelet. Azért is jó, mert rántásra nem meglazul, hanem éppen ellenkezőleg, megfeszül a csomó, éppen ezért elég biztonságos választás sok helyzetben.

10. Horgonykötés

Amint azt a videóban is láthatód, ezzel a csomóval a kötelet stabil tárgyakhoz rögzíthetjük. Ami külön jó benne, hogy nem kell Arsene Lupeni kézügyességgel rendelkeznünk, hogy sikerüljön.

Ha nem volt elég, ráadásként itt ez a tanári oktatófilm az ötvenes évek Amerikájából.

Ha szereted a fedélzeti hangulatot, azt a semmihez sem hasonlítható érzést, amikor feszülnek a vitorlák, akkor jó hírünk van, mert a Navigare Yachting Club szakértésével beindítottuk vitorlássorozatunkat, amelyben a hajózással fogunk foglalkozni heti rendszerességgel! Hamarosan találkozunk, addig meg jó gyakorlást a csomókkal, és kezdj el lélekben felkészülni a nyári tengeri vizsgára, hogy kivihess egy gyönyörű vitorlást egy horvátországi nyaralás áráért!

És ezt olvastad már?
43 éves lett a csendes zseni, aki szerint a kerék után a Playstation a legjobb találmány
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!