Képzeletbeli riport Kökény Roland olimpiai bajnok kajakosunk tréningjéről, amit dögös szerelme irányít, aki szakképzett... újságíró. Így múlik el egy sportág dicsősége.

"Cicus, dőlj előbbre kicsit, és húzd ki magad, akkor sokkal szexibb a hátad!" – kiáltja határozottan a motorosból a szőke nő. "Mindig mondom neki otthon, hogy figyeljen jobban a tartásra, sokkal sármosabb egy pasi, ha kihúzza magát és megfeszíti széles hátát" – böki oda somolyogva Kiss Istvánnak, alias Vidinek, a G4S Honvéd edzőjének. Immár csak segédedzőjének.

Eközben Kökény Roland és Dombi Rudolf, a londoni olimpia K–2 1000 méteres bajnokai már a sokadik hosszukat evezik le a Dunán. Homlokukon gyöngyözik a verejték, izmaik irtózatosan be vannak állva, arcuk fájdalomtól eltorzult. Szegény magányos Dombi csügged, ám Kökény szemében pajkos fény csillan, hiszen összemosolyog a tőle néhány méterre, a kis motoros csónakban ülő dögös szakemberre, és azonnal beugrik neki: nem vagyok hétvégi apuka, szemrevaló szerelmemmel még munka közben is együtt lehetek. És ez nyugalommal önti el lelkét és kilúgozott, izmos testét.

"Nézd, Vidi, négyszáznál mindig olyan férfiasan vicsorog Rolcsi, mikor először láttam ezt az arcát, akkor bolondultam bele végleg. Annyira cukiiii! Meg tudnám olyankor zabálni" – súgja oda Kissnek a szexi fekete legginsben és a szeméhez illő kiskabátban ülő trénernő.

"Hú, de most durván belehúztak, kicsit mehetnénk távolabb tőlük? Lespriccelte a hajamat, reggel mostam meg és vasaltam ki, délután meg még szerkesztőségire kell mennem a Storyba, nem állíthatok be ilyen csapzottan. De amúgy mit kiabált Roli? Kopp? Vagy hopp?"

"Tudod Vivi, nyolcszáz körül az utazósebességre rátesznek a fiúk egy lapáttal, hoppolnak, hajráznak" – mondja higgadtan a feltörekvő, leendő legendának a korábbi sikeres, de már kicsit kiégett mester.  "Ja, persze, múltkor kocogtunk a szigeten, Roli meg a második kör végén kicsit belehúzott, és akkor valami hoppolást emlegetett. Tök jó, hogy eljárunk kocogni, mindig tanul az ember."

A félholt páros kikecmergett a partra, egy órát eveztek, technikáztak a vízen az edződuóval, Kökény fáradsága ellenére roppant kiegyensúlyozottnak és elégedettnek tűnik szerelme karjaiban. Dombi felhúzza szemöldökét, majd felrémlik agyában korábbi beszélgetése társával, amikor már emlegette neki Roland, hogy tervez efféle lépést, de ő simán azt hitte, csak viccel. De hát Kökény nem ismer tréfát, ha a szakmáról és a szerelemről van szó, pláne, ha a kettő szorosan összefonódik.

Kiss megkérdezi a fiúkat, kell-e valamit állítani a kajakon, akik tikkadtan csak bólogatni tudnak, majd Szalai mester felé fordulnak.

"Srácok, én most nem nyúlnék bele, retkes lesz a kezem és a körmömet is frissen lakkoztam, de majd Vidi meghúzza, ahol kell. Ugye? Emlékszel még, hogy kell?" István kelletlenül biccent egyet, majd bemászik az olimpián elsőként célba érő kajakba, és közben szigorúan elküldi a fiúkat az edzőterembe: "Még fél órát nyomjatok le a kondiban, még a tricepsz és a széles és mély hát mai penzuma hátravan!"

Szalai azonban gyorsan közbelép: "Rolcsi ma kihagyja a szárazföldi edzést! Vagy szárazedzés? Sose tudom" – nevetett édesen az egykori újságíró. "Este díjátadó zenei gálára megyünk, neki előtte még haza kell szaladnia átöltözni és be kell ugrania a ruhámért is, ha még fél órát itt súlyokat emelget, el fog késni. Rudi te azonnal menj súlyzózni még, van egy pici lemaradásod! Roli holnap bepótolja, eskü!"

Kökény eközben odalép hozzám és büszkén súgja a fülembe: "Bár Vivi sosem kajakozott, tudom és látom, hogy van érzéke hozzá, jót tett neki, hogy tiniként kosarazgatott, ráadásul ő tudja képviselni maximálisan az én érdekeimet."

Majd kézen fogva elindult az olimpiai bajnok és csinos edzője az öltözők felé.

Tovább én sem tudtam maradni a 2016-os riói olimpiát szem előtt tartó tréningen, mert sürgős dolgom volt még aznap: este meg kellett műtenem az egyik kollégát. Mostanában egy csomó Dr. House-t lepörgettem, tanultam anno anatómiát is, és annyira a vértől sem irtózom. Mi baj lehet?

Mi van?

Kökény Roland szeretné a riói olimpiáig folytatni a pályafutását, ám új személy bevonásával a szakmai teambe. 2014 őszétől párja, Szalai Vivien irányítaná az edzéseit, aki jelenleg a Story magazin főszerkesztő-helyettese és sikeres író. Jelenlegi edzője, Kiss István, aki a G4S Honvéd együttesét irányítja azt mondta, számára fontos, hogy egy ilyen kaliberű versenyző lelki egyensúlya, magánéleti háttere kiegyensúlyozott legyen.

Szalai Vivien, Kökény Roland leendő edzője: "Nem félek, tisztában vagyok a feladat komolyságával és nehézségével. Eszemben sincs ártani Rolinak sem a magánéletben, sem szakmailag. Természetesen szeretném megtanulni ezt a szakmát, elvégezni a szükséges edzői iskolát, és mindent elkövetni annak érdekében, hogy továbbra is a legjobb legyen ezen a pályán. Jó néhány dolgot kipróbáltam, kosaraztam, futottam, és most is sportos életformát folytatok. Rolanddal a szabadidőnkben is rengeteget mozgunk együtt."

Szilárdi Katalin, Kökény kajakos párjának, Dombi Rudolf edzője ezt nyilatkozta: "Bármely korosztállyal foglalkozni nagy felelősség, de egy olimpiai bajnokok felkészítéséhez főleg hatalmas szaktudásra és tapasztalatra van szükség. Csodálom azoknak a bátorságát, akik végzettség nélkül, „láttam már kajakost” hozzáállással tanácsot mernek adni ezeknek a versenyzőknek."

És ezt olvastad már?
Közelít a kétórás álomhatárhoz a maratonfutás világcsúcsa