Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szeretünk futni, a természetben is. Ott pedig ugye állatok is előfordulnak. Az amerikai Runner’s World futómagazin jóvoltából pedig már pontosan tudjuk, milyen állatokkal kell a leginkább vigyáznunk, ha felkapjuk cipőnket és kocogni indulunk. Az agresszív lúdtól a bizarr fülnyalogató szarvasig minden lehetséges.

MEDVE

A legtöbb medve mindenevő, így ők inkább a bogyókra szavaznak, mint a futókra. Ez azonban egy cseppet sem teszik őket kevésbé félelmetessé. Ha netán kereszteznénk útjukat, csapjunk zajt és beszéljünk úgy, mintha nem mi lennénk a ragadozók – legalábbis ezt ajánlják a hozzáértők –, vagy pusztán fussunk el, amilyen gyorsan csak tudunk… jó kis edzés lesz!

LÚD

A lúdról nem éppen egy vérengző vadállat jut az eszünkbe, azért jobban tesszük, ha figyelünk rá, hogy még véletlenül se kerüljünk közé és a kislibái közé. Miért? A sziszegésen és a szárnycsapkodáson túl belénk is kóstolhat. Szóval a képlet egyszerű: lúd + futópálya = nagy ívű kerülés.

MOSÓMEDVE

Aranyos, cuki és simogatnivaló, néha azonban igazi fenevad. Ha veszett, akkor meg komoly veszélyt is jelenthet. Szóval érdemes vele vigyázni. Oklahomában például egy férfit hat réteg ruhán keresztül harapott meg egy mosómedve – kórház lett a vége.

SZÚNYOG

A szúnyog azonkívül, hogy rendkívül idegesítő és kellemetlen tud lenni, csípése akár komoly veszélyt is jelenthet. Jó esetben a viszketés pár nap után elmúlik, azonban a nyugat-nílusi vírussal fertőzött szúnyogcsípés ennél sokkal veszélyesebb. Biztos ami, biztos, fújjuk be magunkat szúnyogriasztó spray-jel, és lehetőleg ne hajnalban vagy alkonyatkor menjünk futni, ezekben az időszakokban ugyanis harapósabb kedvükben vannak.

KÍGYÓ

Nincs itt semmi kérdés, ha kígyót látunk, jó nagy ívben kerüljük ki. A legjobb, ha irányt változtatunk, hogy még véletlenül se érezze úgy, hogy sarokba szorítjuk, akkor ugyanis támadni fog. A kígyómarás meg ugye életveszélyes.

SZARVAS

Alapvetően félénk állat, minden apró zajra felkapja a fejét, majd elfut. A legtöbb esetben akkor is ez történik, ha embert lát. Néha azonban igencsak agresszív tud lenni: Amerikában egy nő kocogás közben találkozott össze egy szarvassal, pontosabban annak agancsával. Mondani sem kell, ő járt rosszabbul, kórházba került a segítségére siető férfival együtt. De hallani bizarr történeteket is: egy hetedik osztályos kisfiú terepfutóverseny bemelegítése során került bizarr kapcsolatba hősünkkel, próbált elfutni és elbújni előle, de a szarvas egyre csak követte azért, hogy aztán jól fülön nyalja. Hát ilyen is van. Mindenesetre nem árt, ha irányt változtatunk, ha szarvast látunk.

MÉH

A méhcsípés fájdalmas, de nem feltétlenül életveszélyes. Persze, ha egyszerre több csípés éri testünket, a felhalmozódó méreganyag komoly problémát okozhat. A lakosság mindössze 3%-a allergiás a csípésre, esetükben ez anafilaxiás sokk formájában jelenik meg, amely kellő ellátás nélkül halált okozhat.

 

(Forrás: runnersworld.com)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.