Megtaláltam a világ legkisebb nyomással és elvárással járó, évről évre semmiféle kreativitást nem igénylő, stresszmentes melóját, a Villarreal meztervezőjét – írta a tegnap esti Európa-liga-döntő közben az (egyik) Player-focis chatbe kollégánk, Csáki Csaba. Ez a gondolat indította be azt a lavinát, aminek a végterméke az alábbi cikk.

Szögezzük le gyorsan: egy sportklub számára abszolút pozitívum, ha egy olyan meze van, amelyhez hasonlót nem igazán lehet találni, és amit látva rögtön beugrik az adott csapat. A fehér focimezről az emberek zömének a Real Madrid ugrik be, a fekete-piros kosarasmezről Michael Jordan és a Chicago Bulls, a vörösről a Liverpool, a Man. United, esetleg a Bayern München. Ha pedig futball és csak kimondottan sárga, nagyon sárga, akkor a Villarreal.

A legtöbb klub (mezszponzora) azon izzad, hogy folyamatosan kijöjjön olyan  – legalább második, harmadik számú mezzel –, ami eltérő, szokatlan, és amit szívesen hordanak akár az utcán is a drukkerek. Ennek az eredménye sokszor néhány teljesen vállalhatatlan mez, de a törekvés jól megfigyelhető, már nem csupán úgy gondolnak a mezre, mint a szerelésre, amit a játékosok hordanak. Már a divat- és marketingrendeket is figyelembe veszik ezek megtervezésénél, és sok esetben háttérbe szorulnak olyan elemek, amelyek a történelem, a klub identitása szempontjából fontosak.

Ezzel a szemüveggel nézve megállapítható, hogy minden évben szükséges a változtatás, a domináns állandó színek mellett behozni valami újat, amiért a szurkolók késztetést éreznek a mez megvásárlására. Jó példa erre a Real Madrid, az Adidas úgy tud változtatni, hogy a fehér szín mindig uralkodó, és mellé bejön valami újdonság, az arany, a kék, a fekete, a magenta – elég csak az elmúlt évekre gondolni.

A Villarrealnál viszont mintha egyszerűen figyelmen kívül hagynák a fenti trendet, gondolatmenetet. A Sárga tengeralattjáró hazai meze mindig sárga, és mindig szinte ugyanúgy néz ki. Kis túlzással mindegy, hogy a 2005-ös vagy a tavalyi mezt nézzük, és az is, hogy a Joma, a Puma vagy a Kelme a mezszponzor.

A Villarreal hazai mezei 2001 és 2019 között; az idegenbelit kitakartuk

A 2000-es évek elején azóta példátlan bátorság és kreativitás jellemezte a Villarreal mezét, hiszen több kék csík (!) és kék gallér (!) látható a mezen, 2005 óta viszont  valami beakadhatott a kreatív mezgondolkodó folyamatban, és már látjuk is, ahogy minden évben a következő brainstorming zajlik:

– Milyen legyen a következő hazai mezünk?

– Sárga!!

– Nagyszerű!

– Mennyire sárga?

– Nagyon! 

– Oké, akkor találkozunk jövőre!

És persze ezzel semmi gond nincs, sőt a sárgával való azonosítás egy abszolút pozitív tényező, de azért így is szokatlan, hogy gyakorlatilag minimális változtatást eszközölnek minden évben, függetlenül a mezszponzortól.

Melyik a legjobban sikerült Villarreal-mez az elmúlt 15 évben?

Itt már nincs középút, vagy egyből rávágja valaki, hogy a sárga, és persze igaza van, vagy részletesen megfigyeli a mezeket, sorrendbe állítja, és megindokolja a döntését. Utóbbit tesszük, itt a szerintünk top 5 legjobb hazai Villarreal-mez az elmúlt 15 évből. (Nemcsak a fenti képen szereplő mezeket néztük meg, hanem az összes Villarreal-mezt az elmúlt 15 évből, katt)

1. A 2007-08-as

Indoklás: ebben az évben sikerült olyan árnyalatát választani a sárgának, ami nagyon jól néz ki, de azért nem olyan, mintha egy koppintott brazil mez lenne. A kék sötétebb árnyalata szintén jól eltalált, és összességében ez egy olyan mez, amit szívesen hordanánk.

2. 2005-06

Indoklás: majdnem olyan, mint az előző (ÉSZREVÉTEL), csak nüanszok döntenek, konkrétan a kék árnyalata az előzőnél valahogy jobban illik az egész összképbe. Vagy nem?

3. 2010-11

Indoklás: ez minimum a második legszebb Villarreal-mez, de azt is elfogadjuk, ha valaki szerint a legszebb. Azonban ez hasonlít legjobban a brazil válogatott szerelésére, és így csak a harmadik helyre jó nálunk.

4. 2017-18

Indoklás: galléros!

5. Holtversenyben a többi

Neked melyik a kedvenc Villarreal-mezed?

Amúgy Európa-ligát nyert a Villarreal:

{https://player.hu/sport-3/huszonket-tizenegyes-utan-europa-liga-gyoztes-a-villarreal/}

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Lékai: Mi nem Dánia vagyunk, semmit nem tudunk kirázni a kisujjunkból