Föld körül keringő autótól Zuckerberg nyilvános máglyahaláláig
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

2018 legfontosabb tudományos és technológiai eseményei röviden.

A Falcon Heavy felszállt

Az biztos, hogy az űrkutatás iránt érdeklődők nem panaszkodhattak 2018-ban, hiszen a tavalyi év tele volt fontosabbnál fontosabb és izgalmasabbnál izgalmasabb áttörésekkel: a NASA szondát küldött a Naphoz, a japán űrügynökség sikeresen landolt egy aszteroidán, a kínaiak a Hold sötét oldalát hódították meg, emellett elértük az eddigi legtávolabbi égitestet, a Voyager-2 pedig elhagyta a Naprendszert. Mind közül a legfontosabb esemény viszont rögtön az év elején, vagyis február 6-án történt, amikor Elon Musk cége, a SpaceX fellőtte minden idők egyik legnagyobb rakétáját, a Falcon Heavyt - egy Tesla Roadsterrel egyetemben.

Az autó azóta is valahol a világűrben kering, a róla készült fotók pedig az interneten, de a kilövés a remek PR-fogáson túl is nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a Falcon Heavy sikere egy komoly lépcsőfok volt a Csillaghajó megépítése felé vezető úton, amivel a 2020-as években talán a Marsot is elérhetjük.

Stephen Hawking utolsó tanulmánya

Korunk legnagyobb fizikusa március 24-én halt meg, azonban hátrahagyott egy igen fontos tudományos munkát, aminek végleges változatát csak a halála után publikálták. Az A Smooth Exit From Eternal Inflation? című munkájában Hawking (szerzőtársával, Thomas Hertoggal) megpróbálta matematikai alapokra helyezni a párhuzamos univerzumok létezését, ami alapjaiban határozhatja meg az asztrofizika jövőjét.

Kínai társadalmi kreditrendszer

Sajnos 2018 nem csak azt bizonyította be, hogy milyen csodákra képes az emberi elme, de azt is, hogy mekkora bajt okozhat, ha a technológia önző érdekekkel találkozik. Az ABC News szeptemberben publikált egy húsba vágó cikket a kínai társadalmi kreditrendszer működéséről, ami egy olyan disztópikus világba kalauzol el minket, amilyet eddig legfeljebb csak tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk. Aki hajlandó betartani a játékszabályokat, annak a munkakereséstől kezdve a hitelfelvételig mindenben könnyebbé válik az élete, ha viszont a rendszer ellenségének kiáltanak ki, akkor a hatalomnak akár arra is lehetősége nyílik, hogy falak nélküli börtönbe zárjanak, mert még egy vonatjegyet sem tudsz venni. Mindez természetesen a közjó érdekében történik, így a kínaiak egy része kifejezetten támogatja a minden eddiginél hatékonyabb elnyomó rendszer kiépülését.

Elindult a világ első robottaxi-szolgáltatása, a Waymo One

Bár attól még igen messze vagyunk, hogy önműködő autóval utazhassunk a Deákról a Nyugatihoz, ám Kaliforniában néhány szerencsés kiválasztott már napi szinten utazhat a Google robottaxijaival. Bár az önműködővé átalakított Chrysler Pacificákat egyelőre tényleg csak néhány százan használhatják, de ez akkor is tagadhatatlanul az elkövetkező évtizedek egyik legfontosabb technológiai átalakulásának a kezdete.

Cambridge Analytica-botrány

Mondjuk ki: a Facebooknak szar éve volt. Botrányok botrányok hátán, adatvesztési ügyektől kezdve fake newson keresztül egészen addig, hogy Mark Zuckerberg pusztán sértődöttségből megtiltotta az alkalmazottainak az iPhone-ok használatát.

A gödör alja egyértelműen a tavasszal kirobbant Cambridge Analytica-botrány volt, egy Facebookon terjedő adathalász kérdőív miatt ugyanis mintegy 87 millió felhasználó adatai szivárogtak ki. A botrány súlyáról sokat elmond, hogy Zuckerbergnek előbb az amerikai kongresszus és szenátus bizottságai, majd az Európai Parlament képviselői előtt is magyarázkodnia kellett, nem ritkán kerülve olyan helyzetbe, hogy annál valószínűleg a máglyahalál is egy-két fokkal elviselhetőbb lehet. A sorozatos botrányokat a Facebook részvényei is megérezték, amelyek nyár óta folyamatos mélyrepülésben vannak, ezzel pedig Zuckerberg pozíciója is egyre bizonytalanabb a cég élén.

GDPR

És ha már szóba került az Európai Parlament: az EU-nak valószínűleg a legjobbkor sikerült bevezetnie a GDPR néven ismert új adatvédelmi előírásait, hiszen a Cambridge Analytica-botrány árnyékában az EU a személyiségi jogok valódi szuperhősévé vált. Bár a gyakorlatban a legtöbben ebből valószínűleg csak annyit érzékeltek, hogy kicsit többet kell kattintgatniuk a weboldalakon a jogaikat részletező ablakok miatt, de azt azért szögezzük le, hogy az EU állampolgárainak személyes adataihoz fűződő jogait a korábbinál jóval szigorúbban szabályozó rendelet valóban egy nagyon fontos intézkedés volt, amit nem csak az EU-ban, hanem az egész világon alkalmazni kéne.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.