2026 után búcsút inthetünk a magyar Gripeneknek?

A válasz az, hogy igen is, meg nem is.

A magyar állam 2026-ig lízingeli a svéd gyártmányú JAS-39 Gripen vadászgépeket, a szerződés lejárta után a merevszárnyas harcászati repülők végleg a Honvédség tulajdonába kerülnek. A Portfolio azt írja, hogy az eredeti tervek szerint a Gripeneket a lízingidőszak végén kivonták volna a hadrendből, csakhogy jelenleg olyan drágán tudnánk pótolni őket, hogy jobban megéri kitolni a JAS-39-esek szolgálati idejét.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a napokban bejelentette, hogy a Gripeneket gyártó SAAB-bal stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány, amelynek keretében a Magyar Légierő kötelékébe tartozó gépek alapos szoftverfrissítést fognak kapni.

– nyilatkozta a kormánybiztos.

Maróth Gáspár a portálnak azt mondta, hogy a szoftverfrissítés után a magyar Gripenek teljesen más kategóriába fognak kerülni hadműveleti szempontból. A magyar vadászgépek képesek lesznek kitérő manőverek közben is csapásmérő műveletek végrehajtására, valamint új típusú célzórendszereket és rakétákat is tudnak majd kezelni.

Drága utónpótlás

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy jelenleg csak nagyon drágán tudnánk lecserélni a Gripenekből álló flottánkat, lényegében az egyetlen opció az amerikai gyártmányú F-35-ös típus lehetne.

A Portfolio cikke megemlíti, hogy nemrég ilyen gépeket vásárolt Lengyelország és Svájc is. A lengyelek 4,6 milliárd dollárt fizettek 32 vadászgépért, a svájciak pedig 6,5 milliárdot 36 darabért. A szakértő szerint ennyi pénzünk nincs új vadászgépekre, ezért jelenleg az a leggazdaságosabb megoldás, ha minél tovább használjuk a jelenleg rendelkezésre álló állományt.

A kormánybiztos azt is elmondta, hogy előreláthatólag 2040 után jelentős technológiai ugrás várható az iparágban, így most beruházni új gépekre nem a legjobb időszak.

– zárta gondolatait Maróth.

Ez is érdeklehet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.