Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hogy pontosan mi ez a szám, azt most inkább nem írjuk le, mivel elmondani is négy hónapba telne (és ha elrontod, kezdheted elölről az egészet), szóval nem igazán lesz mentőkérdés a pótvizsgákon.

Felfedezői, a Great Internet Merseen Prime Search projekt tagjai is inkább rövidítették M74207281-re, szóval ha csak a haverok előtt akarsz villogni a kocsmában, akkor elég, ha ezt megjegyzed. Persze érthető, ha látni akarod a teljes számot is, hiszen valahol mégis csak a matematika Eiffel-tornyáról van szó, ezt az innen letölthető 22 MB-os txt fájlban találod.

A jelenleg ismert legnagyobb prímszám egyébként úgy keletkezett, hogy a 2-t megszorozták önmagával 74 207 281-szer, aztán kivontak belőle egyet. A számítást hónapokig végezte egy Intel Core i7-es procival felszerelt gép, és további hónapokba telt, mire a kutatás egyik résztvevője észrevette, hogy találtak valamit.

A 22 millió számjegyből álló prímszám egyébként hatalmas rekordnak számít, hiszen az eddigi csúcstartó mindössze 17 millió számjegyből állt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.