Bemutatjuk a Rapid Additively Manufactured Ballistics Ordnance-ot, azaz rövidebb nevén a R.A.M.B.O.-t, amit az amerikai hadsereg szerelt össze szinte kizárólag 3D-nyomtatóval elkészíthető alkatrészekből.

A fegyver egyébként felépítését tekintve egy módosított, válltámasszal és pisztolymarkolattal szerelt M203-as gránátvetőnek felel meg, melyet régebben az M16-os és az M4-es gépkarabélyok csöve alá szereltek. A R.A.M.B.O. összesen 50 alkatrészből készült, melyek - a rugókat és a kapcsokat kivéve - egy olyan 3D-nyomtatóból estek ki, melynek segítségével akár fémporból is lehet különböző formájú tárgyakat létrehozni. A nyomtató az alapul használt port lézerek segítségével hevíti olvadáspont feletti hőmérsékletre, majd az így szilárduló fémből rétegről-rétegre alkotja meg a kívánt formájú alkatrészt.

Így néz ki R.A.M.B.O. összeszerelés előtt

Bár csak a cső létrehozása 70 órába és 5 órányi utómunkába került, a hadsereg teljesen elégedett a végeredménnyel, hiszen a gránátvevő tökéletesen üzembiztosnak, működőképesnek és tartósnak bizonyult.

A fegyverhez ráadásul több M781 típusú gyakorlólőszert is sikerült nyomtatni ugyanezzel a technikával. Ezek robbanószer helyett alumíniummal és üveggel feltöltött nájlont tartalmaznak, de ettől eltekintve tökéletesen működőképesek, és a 2016 októberében végrehajtott tesztek során sem volt velük semmi probléma. A működtetést tekintve közel a valódi lőszerrel azonos eredményeket produkáltak - természetesen a detonációt leszámítva.

Gránát

Az első tesztek során a gránátokkal akadt egy kisebb probléma - az alumínium borításon repedések keletkeztek - de ezt nagyon könnyen sikerült orvosolni. A mérnökök kicsit belepiszkáltak a szoftverbe, vastagabbra tervezték a borítást, és a probléma meg is oldódott.

Egyelőre egy ilyen fegyver elkészítése még túl sok időt és a bejáratott sorozatgyártásnál nagyobb körültekintést kíván, de a hadsereg mérnökei bizakodóak, hiszen 3D-nyomtatással a prototípusok megépítése sokkal egyszerűbb a hagyományos módszereknél.

(via)

És ezt olvastad már?
Rejtélyes, kék színű valamit vettek észre a Szaharában a sivatag műholdfelvételeit nézegetve