Mekkora legyen a kijelző, mit tehetsz lopás ellen, és hogyan spórolhatsz akár tízezreket? Mielőtt beszabadulnál a legközelebbi boltba, olvasd el hasznos tanácsainkat telefon vásárlásához.

Nem mindig jobb a nagyobb

Manapság már ritkaságszámba megy, ha egy telefonnak négycolosnál kisebb kijelzője van, az alsó-középkategóriától felfelé pedig lényegében csak ennél nagyobb képernyőkkel fogsz találkozni. Bár a méretes képernyő elsőre nagyon csábító lehet, érdemes elgondolkodnod rajta, hogy tényleg kell-e neked a tepsi.

A személyes tapasztalat az, hogy az egykezes használattal járó kényelmetlenségek már egy közepes, 4,5 colos képernyőjű telefonnál is érezhetők, a mindennapi használat során pedig egy nagyobb képernyő nem feltétlenül ad annyi pluszt, hogy ezt ellensúlyozni tudja: a tenyérnyi kijelző az élvezetes filmezéshez még mindig túl kicsi, netezni meg már egy 3,5 colos képernyőn is kényelmesen lehet. Talán nem véletlen, hogy az új iPhone 5S-ben még mindig csak egy négycolos képátlójú Retina kijelző van.

Ha mégis a nagyobbat választod, mindenképp figyelj oda a kijelző felbontására és a processzorra is: gyúródeszka méretű képernyőn a 800x480-as felbontású pixelhalmazban pont ugyanúgy nem lesz sok örömöd, mintha a 4,7 colos telódon csak képregényt nézhetsz a 720p-s film helyett, mert az egy gigahertzes proci nem bírja a terhelést.

Ha játszani is akarsz, nem elég az erős proci

Ha a telefonodon játszani is szeretnél, ma már nem elég, ha a processzor izomból hozza amit kell, a típusa is legalább ilyen fontos. A jelenlegi legjobb androidos játékok közül például több is csak a HTC One X-ben és Nexus 7 tabletben található Tegra 3+ processzort támogatja (péládul a Dark Meadow), miközben más játékok éppen az Nvidia kevésbé elterjedt procijával nem kompatibilisek. A problémára elvileg megoldást nyújt a telefon rootolása és a Chainfire program telepítése, de ennél is jobb, ha már eleve a lehetőségeket figyelembe véve választasz telót.

Kell-e az LTE?

Általában nem. Magyarországon a 4G egyelőre annyira nem terjedt el, hogy a Vodafone például még el sem indította ezt a szolgáltatást, a Telenornál és a T-Mobile-nál pedig csak az igazán vaskos díjcsomagokhoz érhető el a szupergyors internet. A T-Mobile-nál a 60 megabites sávszélességet is magában foglaló legolcsóbb díjcsomag 9500 forintba kerül, a Telenornál csak hatezerbe (ráadásul ez elvileg 150 megabitet tud), de mivel ehhez a csomaghoz csak 500 megabájt havi adatforgalom jár (ami mellett a Hipernetnek nyilván nincs értelme), ezért érdemes vásárolnod legalább plusz egy gigabájt adatforgalmat is mellé, amivel az ár rögtön 7600 forintra emelkedik.

A helyzet az, hogy a kisebb díjcsomagok ma még sokszor a 3G-s adatátviteli szabvány nyújtotta lehetőségeket sem használják ki, és hát az átlagos mobilos tartalmak sem feltétlenül indokolják, hogy a telefonodon ilyen sebességre legyen szükséged.

Ha a telódat hotspotként is szoktad használni, akkor persze más a helyzet, és arra sem árt gondolni, hogy ha a készüléket kétéves hűségszerződéssel veszed, legalább ennyi időre előre kell tervezned – az biztos, hogy két év múlva az LTE-szabvány már sokkal elterjedtebb, a 4G-s mobilhálózat pedig jóval elérhetőbb lesz, mint manapság.

Köss készülékbiztosítást!

Készülékbiztosítás jelenleg csak a T-Mobile-nál és a Vodafone-nál érhető el, utóbbinál a díjcsomag alapból tartalmaz valamilyen konstrukciót. A biztosítás ára a telefon értékétől és a biztosítás típusától függően a T-Mobile-nál 300 és 3800, a Vodafone-nál 500 és 2600 forint között mozog, amihez hozzáadódik az akár 25–30 ezer forintos önrész is, a komolyabb biztosítások viszont a mindennapos repedések, vízbeejtés mellett lopás ellen is védenek (meg persze attól is, ha véletlenül ráesik egy betontömb), így főleg komolyabb telónál nagyon megéri rááldozni azt a plusz néhány ezer forintot.

Tízezreket is spórolhatsz, ha jól választasz

Talán ezzel kellett volna kezdenünk, hiszen amilyen nyilvánvaló, annyira sokat tudsz rajta spórolni, ha rááldozol egy kis időt, hogy végigböngészd és összehasonlítsd az egyes szolgáltatók ajánlatait. A prémiumkészülékek árában általában nincs nagy különbség, de a középkategóriás telóknál sokszor akár tízezreket is spórolhatsz egy jó választással.

Példának vegyük a felső-középkategóriás Sony Xperia SP-t, amely jelen pillanatban a T-Mobile-nál 75, a Telenornál 90, a Vodafone-nál pedig 115 ezer forintos listaáron kapható, igaz, utóbbi ár már a teljeskörű biztosítást is tartalmazza. Más a helyzet az alsó-középkategóriás LG Optimus L7 II-nél, ami viszont a Telenornál olcsóbb: mindössze 30 ezer forint, miközben a T-Mobile-nál ennél tízezerrel többet kell érte letennünk az asztalra.

Néhány tipp a tuti dealhez: mindig figyelj a webshopajánlatokra, hiszen az akciók akár naponta is változhatnak. A T-Mobile-nál például nem szokatlan, hogy egy készüléket néhány napig akár 20%-os kedvezménnyel is megszerezhetsz online rendelés esetén. Érdemes elgondolkozni a részletfizetés lehetőségén is, a készülékek ugyanis ma már alig, vagy semmivel sem kerülnek többe, ha részletre vásárolod meg őket, a T-Mobile-nál és a Telenornál pedig már a legkisebb díjcsomagokhoz is elérhető ilyen fizetési konstrukció.

A legolcsóbb megoldás viszont továbbra is az, ha a telefont külföldön szerzed be: az USA-ban, Angliában vagy Németországban sokszor a magyarországi árak töredékéért lehet hozzájutni a készülékekhez, így – főként prémiumkategóriás telefonoknál – egy kisebb vagyont is megspórolhatsz.

Ne félj váltani!

A számhordozással kapcsolatban a mai napig sok tévhit él az emberek fejében, pedig ma már a világ legegyszerűbb dolgai közé tartozik a számodat másik szolgáltatóhoz vinni. A procedúra teljesen automatikus, az előfizetésedet sem kell külön felmondanod az előző szolgáltatódnál, az átmeneti időszakra (ami általában nem több egy hétnél) pedig ideiglenes telefonszámot kapsz, amire át is irányíthatod a hívásokat, nem kell attól tartanod, hogy mások nem tudnak elérni. Mivel a számhordozás ma már semmiféle kellemetlenséggel nem jár, egy jobb ajánlatért mindenképpen megéri váltani.

Nem kell két évet várni az új telefonra

Valószínűleg sokan vannak, akik a telefonjukat egy- vagy kétéves hűségszerződéssel vásárolták, ennyi idő alatt pedig még a legpengébb csúcskategóriás telefon is elég csúnyán elavul. A jó hír, hogy nem kell két évet várnod rá, hogy egy új szereződéssel kedvezményesen vásárolhass új telót: ha rendesen fizetted a számlákat és a szolgáltatód elég figyelmes, már hónapokkal a szerződésed lejárta előtt megkeresnek valamilyen ajánlattal, de ha nem csörög a telefonod, akkor te is nyugodtan felhívhatod őket, és rákérdezhetsz a lehetőségekre.

Ha hajlandó vagy meghosszabbítani a hűségszerződésedet, akkor általában már több hónappal az előző szerződésed lejárta előtt is ugyanolyan kedvezményes feltételekkel vásárolhatsz új telefont, mintha kivártad volna, amíg letelik a két év.

A belső tárhelyen nem érdemes spórolni

Van olyan telefon, amelyik kamerában erősebb, van, amelyiknek az akksija nagyobb, és olyan is van, ami egyszerűen szebb a többinél. Ha nem prémiumkategóriás telót veszel, bizonyos kompromisszumokat kénytelen leszel megkötni, de ha jól választasz, ennek a hátrányait alig fogod érezni később. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a belső tárhelyen ne spórolj.

Bár a telefonok többsége bővíthető 32 GB-os microSD kártyával, számos alkalmazás nem, vagy csak részben támogatja az SD kártyára való telepítést. Erre a problémára létezik néhány megoldás, mint például a Move to SD vagy a Send to SD card alkalmazások, ezek viszont csak azokat a progikat tudják áthelyezni, amelyeket gyárilag felkészítettek erre. A radikálisabb megoldás a telefon rootolása után használható Link2SD, ami tényleg kíméletlenül átnyomja a legtöbb alkalmazást a microSD-re – és ezzel együtt nem ritkán törli is őket a telefonról, szóval használata előtt mindig érdemes készíteni egy biztonsági mentést.

A legjobb viszont, ha trükközés helyett olyan telót veszel, amelyen mindig lesz elég helyed, vagyis szerintünk nem nagyon érdemes olyan telefont választani, amelyben a szabadon felhasználható tárhely mérete nem éri el legalább a 4–5 gigabájtot.

És ezt olvastad már?
Itt ellenőrizheted, hogy érintett vagy-e az OpenSubtitles több millió felhasználóját érintő adatszivárogtatásban