A Facebook nemcsak a felhasználóit, de saját magát is nagyon megszívatta
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugye ismerős a Safety Check nevű funkció a Facebookon? Ezzel tudjuk jelezni szeretteinknek, barátainknak azt, hogy biztonságban vagyunk, amennyiben az adott térségben, ahol tartózkodunk, például robbanás vagy természeti katasztrófa történt.

Na mármost a közösségi oldalon csak akkor válik elérhetővé a funkció egy bizonyos térségben – mint például a múlt héten Berlinben a merénylet során –, amennyiben az esedékes. Tegnap este viszont nagyon benéztek valamit a közösségimédia-óriásnál, ugyanis aktiválta a bangkoki felhasználók számára a funkciót este 9-kor,

Nem volt robbanás Thaiföld fővárosában

És hiába is mentegetőztek azzal a Facebook illetékesei, hogy egy megbízható harmadik fél is megerősítette a robbanásról szóló információkat, bizony egy jókora kacsával tették teljesebbé rengeteg felhasználó estéjét, ami két dolog miatt is gáz:

  • Hatalmas öngól: nem hogy kiszűrni nem tudták ezt az álhírt a rendszerből, gyakorlatilag reflektorfénybe emelték a funkció aktiválásával – miközben elszánt, globális harcot folytatnak a kamuhírek kiszorításáért;
  • Fölösleges pánikkeltés: az érintett embereket nemcsak megtévesztették, hanem sokakra a frászt hozhatták. (Főként azokra, akik mondjuk nem Bangkokban élnek, de gyermekük, hozzátartozójuk vagy barátjuk viszont igen.)

Sőt, hogy kerek legyen a történet, a Facebook még egy tavalyi videót is hozzácsapott az egészhez, amin egy robbanás látható.

Saksith Saiyasombut on Twitter

És persze jól tudjuk, hogy mindenki hibázhat, sőt, egyetlen rendszer sem tökéletes – viszont

Hiszen ne feledjük: közel 2 milliárdan regisztráltak már a közösségi oldalra eddig, és egy óriási hányaduk rendszeresen használja a Facebookot nemcsak ismerkedésre, kommunikációra vagy szórakozásra, hanem hír- és információszerzésre is. És nem csak ők: a nagyobb, hangsúlyosabb, hiteles médiaorgánumok szintúgy nagyon könnyen „megehetnek” egy ilyen álhírt, amennyiben a Facebook gyakorlatilag zöld pecséttel ellátva az arcukba nyomja azt. Így aztán ember legyen a talpán, aki meglátja a sorok közt az igazságot.

(forrás: Telegraph)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.