A Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan fejlesztést mutattak be nemrég egy szakmai konferencián, amivel meg lehet határozni a szomszéd teremben lévő emberek számát.

Izgalmas fejlesztésnek hangzik, főleg, hogy évekkel ezelőtt csak egy sci-fiben tudtunk volna hasonlót elképzelni. Azért azt tegyük hozzá, hogy nem a semmiből jött az ötlet, hiszen hasonlóra már korábban is akadt példa: wifis jelekkel eddig is össze lehetett számolni a teremben lévő emberek számát, de a falon túl eddig még nem jutott senki. Pedig már a hetvenes évek óta próbálkozunk ilyesmivel.

Az egészhez lényegében egy wifi router szükséges, ugyanis ezzel mérik a rádióhullámok változását, valamint a jel erősségét. Az egész alapelve egyébként abban állna, hogy az emberi test is képes befolyásolni a jel erősségét, így pedig egész hatékonyan fel lehet térképezni rádiójelekkel egy adott terepet, most már falon túl is. A gépezet jelenleg maximum húsz embert tud megszámolni, azonban ez a szám idővel tovább nőhet; a fejlesztésnek pedig az energiamenedzsment vagy az üzleti és a biztonsági tervezés terén is nagy hasznát vehetik.

Ez is érdekelhet:

(via)

És ezt olvastad már?
Megnéztük a budapesti napelemes versenyhajót