Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A YouGov közvéleménykutató készített egy felmérést több mint kétezer 6 és 18 év közötti brit fiatal megkérdezésével, amiben azt vizsgálták, mennyire vannak tisztában a mai kölykök a húsz-harminc évvel ezelőtti technológiákkal.

A felmérés legnagyobb vesztesei a csipogó és a teletex lettek, ezekről a gyerekek 86%-ának fogalma sem volt, hogy mire való. Az írásvetítőről tízből hét gyerek nem tudta, hogy mire való, a floppy lemez pedig a megkérdezettek 67%-án fogott ki.

A "győztesek" között találjuk viszont a tárcsás telefont, a videokamerát és a "butatelefont", ezeket az eszközöket a megkérdezettek több mint 90%-a felismerte.

Érdekes, hogy miközben a gyerekek negyven százalékának a magnókazetta is egy megfejthetetlen rejtély, a jóval régebbi lemezjátszóról a kétharmaduk tudta, hogy mire való, ami nagyrészt nyilván annak köszönhető, hogy a bakelit-lemezek az utóbbi években reneszánszukat élik (persze attól még elég vicces, amikor egy gyerek elé leraknak egy lemezjátszót).

A mai gyerekeken amúgy nem csak az írásvetítő és a floppy diszk fog ki, de az analóg órákra is úgy néznek, mintha valami ókori hieroglifát kéne értelmezniük.

(Forrás: YouGov via Bitport)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.