A japán miniszterelnököt megkérték, hogy igyon egy pohárral abból a radioaktív vízből, amit az óceánba szeretne engedni
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem más, mint Kína kéri erre.

Szuga Josihide korábban azt közölte, hogy a fukusimai atomkatasztrófa helyszínén felgyülemlett szennyezett vizet a Csendes-óceánba fogják önteni, mivel már nem tudják tovább tárolni a 10 éve egyre csak gyűlő víztömeget.

A Fukusima Daiicsi atomerőműben egy földrengés és egy azt követő cunami súlyos károkat tett 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor. A katasztrófák súlyos nukleáris üzemzavarokat és baleseteket okoztak, a földrengés utáni napokban az atomerőmű komoly károkat szenvedett.

A japán kormány álláspontja szerint a víz nem fog kárt okozni a környék élővilágában, veszélytelen a környéken élő állatokra és emberekre is, de a lakosság ebben korántsem biztos, sokan féltik az életüket és a megélhetésüket is.

A japán vezetés nyilatkozatai alapján Kína külügyminisztere, Lijian Zhao arra kérte Szuga Josihide, japán miniszterelnököt, hogy amennyiben tényleg ártalmatlannak tartják az óceánba engedni kívánt vizet, akkor a nyilvánosság előtt igyon meg belőle egy pohárral.

A nemzetközi szabályozások szerint a radioaktív vízben a trícium koncentrációjának 2,5 százalékos érték alatt kell lennie, hogy ne hasson károsan a környezetre. Japánban megoszlanak a vélemények arról, hogy az a víz, amit a kormány az óceánba akar engedni, megfelel-e ezeknek a követelményeknek.

– írta a kínai külügyminiszter a Twitteren.

Lijian Zhao a bejegyzése végén azt tanácsolta, hogy Kína és Dél-Korea részvételével hozzanak létre egy független vizsgálóbizottságot, hogy megállapítsák: a japán által veszélytelennek titulált víz valóban megfelel-e a nemzetközi előírásoknak.

(Futurism; kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.