Öt technológia, ami nélkül a jövő elképzelhetetlen
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden korábbinál magasabb fordulatszámon pörög a tech ipar, a különböző újítások sokszor összedolgoznak, részben éppen ez a feladata a mesterséges intelligenciának, a big data-módszernek vagy az IoT-nek. Startupok százai dolgoznak új megoldásokon, de a Szilíciumvölgy óriáscégei sem ülnek a babérjaikon. Ebből a tűzijátékból nem könnyű felskiccelni a jövőt, ezért mi öt olyan technológiát választottunk ki, amelyek szinte biztosan komoly változást hoznak majd az élet különböző területein.

A városban: önvezető autó

Az autóiparban valóságos forradalom zajlik, különböző szinteken önvezető autók már ma is járkálnak az utakon, mellette pedig közösségi autózással kísérletezünk, és szépen lassan magunk mögött hagyjuk a benzines/dízel korszakot. Éppen az iránykeresés, számos variációs lehetőség miatt még kifürkészhetetlenek a jövő pontos kontúrjai, egy dolog viszont biztos: a folyamat nem áll meg, a fejlődés pedig szédítően gyors a mesterséges intelligencia-szoftvereknek köszönhetően.

Jellemző, hogy az olajozottan működő jogi környezet kialakítása komolyabb kihívásnak tűnik a műszaki feladatoknál. Az efféle holtpontokon azonban könnyen átlökheti az ipart a mindenható fogyasztó igény, ami már most elég erőteljes az önvezető autókra. Nem akarok autót fenntartani, csak használni, amikor kell; nem tudok vezetni/rosszul vezetek, de autóra szükségem volna; vezetnék, de sokkal hatékonyabban is eltölthetem az utazási időt – számtalan variáció létezik, és tekintve a technológia mai állapotát, nem kérdés, hogy előbb-utóbb beköszönt az önvezető korszak.

Az utcán: AR-szemüveg

Virtuális valóság, kiterjesztett valóság – egy ideje már kacérkodik ilyesmikkel az ember, a mostani fejlesztések pedig komoly előrelépést hoztak az utóbbiban. Itt van mindjárt a Hololens, a kiterjesztett valóság-szemüveg, amiben a valós látképre kerülnek pluszinfók az előttünk lévő tárgyakról, emberekről, környezetről. A cuccról a Wired szakavatott csapata is nagyon jó véleménnyel volt, ha meg folytatódnak a fejlesztések, hamarosan ilyen lehet egy átlagos napunk a városban:

Tyű, talán jobb lenne fel sem venni ezt a fránya szemüveget. De félőbb, hogy ha hozzászokunk a felturbózott élményhez, a hagyományos valóság fájdalmasan sivárnak tetszik majd, a szenvedélybetegségek kínosan hosszú listája pedig a kiterjesztett valóság-szemüveg-függéssel bővül. Otthon, egy nyugodtabb környezetben viszont az ingercunamitól félőknek is jól jöhet az AR-szemüveg, amivel egyszerűen és praktikusan pipálhatsz ki számtalan feladatot.

A nehéz terepen: exoskeleton

Futurisztikusnak és ijesztőnek hangzik, de az exoskeletont is azért merjük a jövő holtbiztos technikájának megtippelni, mert már a jelenben is elég komolyan jelen van. A külső csontváz megsokszorozza a hordozója erejét, egy építkezésen például szó szerint több száz kilós elemeket pakolhatnak odébb a munkások, és nem ám a targonca birizgálásával.

Nyilván számos területen alkalmazható az exoskeleton, ahogy lenni szokott, a katonai fejlesztés most is a többi előtt jár, de nagyon komoly hasznát vehetjük majd a gyógyászatban is. Segítheti a mozgássérültek rehabilitációját, vagy újra járhatnak a segítségével a mozgáskorlátozottak, és még számos más alkalmazási területet kiagyalhatnak a kutatók. Az áttörés sincs messze, már elkészült az első, kereskedelmi forgalomban kapható exo, és ahogy terjed a technológia, nyilván mennek majd lejjebb az árak is.

A lakásban: automatizált okosotthonok

Vigyázni kell az okosotthonnal, könnyen elveszhetsz a számtalan lehetőségében, de ha magad is okos vagy, és ügyesen használod a kütyüt, komoly segítséget adhat. Ne csak az automatikusan bekapcsoló fűtésre, a kifogyó tej helyére újat rendelő frigóra gondolj: eltűnik a házimunka is, mert tökéletesen gépesíthető.

Ki vitte ágyba a reggelit?

Az újabb fajta robotporszívók programozhatóak, appról is futtathatóak, érzékelik a különböző felületeket, így másképpen takarítják őket, és még a kínai porcelánvázát sem döntik fel. Ha megvannak a fix időpontok, amikor senki nincs otthon, akkor szépen ráeresztheted a lakásra az Electrolux Pure i9-et, ezzel gyakorlatilag a porszívózást el is felejtheted egy életre. Ugyanilyen elven más robotok a konyhakertet művelik meg, de ki tudja, egy nap talán mindkét funkciót ellátja majd egyetlen robot... aminek nem is lesz olyan egyszerű nevet találni.

A földeken: speciális drónok

A drónok egy ideje köztünk járnak felettünk repkednek. Szép fotókat készítünk a kiránduláson, látványos videók születnek városokról, az engedélyek miatt olykor kicsit nehéz vele az élet, másfelől már látszik a továbblépés lehetősége.

Elég egy csipetnyi fantázia, és máris feldereng egy földművelő drón képe. És ami a legjobb, a földművelő drón nem a mi szemünk előtt lebeg, hanem szakemberek, döntéshozók és üzletemberek előtt, vagyis egy küszöbön álló, vetésekben szárnyaló eszköz, ami ügyesen kooperál az önvezető traktorokkal, együtt pedig a rendkívül alacsony költségeknek köszönhetően kisebb mezőgazdasági forradalmat vihetnek véghez.

Ha viszont telítődtél ennyi újdonságtól, és inkább óvatosra váltanál a nagy innovációs lázban, akkor feltétlenül olvasd el ezt is:

Öt fontos dolog, amit megfogadunk 2018-ra a boldog digitális élethez - Roadster

A technológia 2017-ben is okozott hajmeresztő és szívmelengető pillanatokat, illetve a pészméker-szoftverfrissítésekkel egyszerre a kettőt. Jövőre szeretnék rengeteg digitális élménnyel gazdagodni, sokkal kevesebb rémtörténetet hallani, és azokat sokkal nyugodtabban olvasni, ezért tettem pár fogadalmat 2018-ra. 1. Kétszer megnézem, hova kattintok. Háromszor, hogy mit osztok meg.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.