Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A South China Morning Post a fejlesztő Xian Institute szakembereire hivatkozva állítja, hogy a ZKZM-500 kódnevű lézerfegyver már készen is áll a gyártásra.

A hír nem keveseket lephetett meg, hiszen technológiailag hatalmas bravúrnak számít, hogy egy három kilogrammos, vagyis nagyjából egy AK-47-es méretű puskába sikerült bepréselni egy olyan nagy erejű lézert, ami a készítők szerint 800 méteres távolságból képes kiégetni egy ember ruháját, komoly égési sérüléseket okozva az áldozatnak.

A fegyver ráadásul teljesen hangtalan, és a lézer sem látható, így a célpont csak akkor jön rá, hogy mi történik, amikor a lézer elkezdi égetni a bőrét. Éppen ezért nagyon reméljük, hogy a technológia valóban csak a kínai rendőrség számára lesz elérhető (bár a kínai állapotokat ismerve ez sem garancia arra, hogy csak bűnözőkkel szemben fogják alkalmazni).

A fegyver használati köre egyébként elég sokrétű, példaként említik, hogy egy túszejtés során át lehet vele lőni az ablakon, és ideiglenesen hatástalanítani az emberrablókat, amíg a speciális egység behatol az épületbe. De titkos katonai akciók során is hasznát vehetik, hiszen a lézer elég erős ahhoz, hogy áthatoljon egy üzemanyagtartályon, vagyis többek között egy katonai repülőtér üzemanyag-tárolóját is fel lehet vele robbantani.

A ZKZM-500 darabja nagyjából 15000 dollárba fog kerülni, ami nem sok, különösen ahhoz képest, hogy a "lőszer" szinte ingyen van: a fegyver lítium-akkumulátorral működik, aminek a kapacitása ezer, két másodpercig tartó lövésre elegendő, és természetesen újratölthető.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.