Ma már a legtöbb fejlesztő, feltaláló, dizájner és kisebb-nagyobb cég arra feküdt rá, hogy minél több funkciót préseljen bele egyetlen, lehetőleg kézre eső méretű, és jól kinéző eszközbe, elég ha az okostelefonokra gondolunk. Vagy a multifunkciós eszközökre, melyek a klasszikus svájci bicskák felturbózott változatai. Íme néhány remek darab!

A multicucc lényege, hogy számtalan funkció van belepréselve egy eszközbe, ám nem feltétlenül fér el ez az eszköz például egy pénztárcában, és nem feltétlenül néz ki jól. A Tuls bankkártya méretű multieszköz nem ilyen, mert a bukszába helyezhető, pici, hiszen a lézerrel faragott alumínium- vagy titániumlapok bankkártya méretűek, és elég menő a kinézete is.

Egyelőre még csak Kickstarter-projektként létezik a Ti2 Para-Binert, de az ötlet kiváló. Egy átlagos napon sima kulcstartóként is használhatod a titániumból és rozsdamentes acélból készített karabinert (hegymászásra nem ajánljuk!). Ha para van, azonnal válthatsz, legyen szó bringajavításról vagy sörnyitásról. A csigát a köteleknek, az eltérő méretű lyukakat pedig a csavaroknak alakították ki, a Para-Biner oldalán található éllel feszíteni, sőt vágni is tudsz.

A Trucker’s Friend szerszámot eredetileg kamionosoknak találták ki, de egyrészt hagyományos személygépjárműhöz is tökéletes, másrészt extrém esetben önvédelemre is kiválóan alkalmas. Na persze erre ne legyen szükség, sokkal inkább hasznos, hogy ez a darab egyszerre fejsze, méretes kalapács, csavarkulcs, valamint emelőrúd is.

Ez aztán tényleg egyszerű, pici, de nagyszerű multifunkciós szerszám, ezermestereket kisegítő eszköz. Az OB-I nem foglal helyet, a kulcsod is ráaggathatod, de ennél sokkal többet tud: van rajta egy 15 milliméteres fogó – ami a legtöbb kerékpárpedállal kompatibilis –, hat csavarkulcs a nyelébe építve, csavarkiszedő fej, doboznyitó penge és természetesen az elmaradhatatlan sörnyitó.

Ez a furcsa valami nagyon bonyolult műszernek tűnik, pedig a CRKT Guppie nem az. Az apró cucc egyszerre karabiner, ötcentis, rozsdamentes acélpenge, sörnyitó, csíptető, csillagfejes csavarhúzó, mágneses csavartartó fiók, valamint erős LED-lámpa. Igen, ez mind!

A méret és egyszerűség-verseny győztese ez a Ringtool névre hallgató multifunkciós eszköz, amely – a svájci bicskához hasonlóan – többet tud, mint amit kinéznénk belőle. Az acélból készített kör széleire olyan eltérő fejek kerültek, amelyek segítségével meg tudod húzni, esetleg lazítani a csavarokat, beállíthatod a bringát, sőt akár még a szekrény összeszerelésénél is használhatod. És természetesen nyitja a sört. Bár mi nem?!

Az sok mindent elárul a CRKT M.A.K.–1-ről, hogy egy tűzoltó tervezte, ők azért eléggé képben vannak, mire van szükség vészhelyzetben, mik a jó kés vagy multifunkciós eszköz ismérvei. A kés nyele és pengéje is alkalmas üvegek, szélvédők kinyitására és betörésére, illetve ajtók felfeszítésére, az éllel pedig... nos, azzal vághatunk.

Ez aztán a svájci bicska a javából, már legalábbis abban az értelemben, hogy minden ott figyel egy nyélen. Alapvetően egy baltának látszó multieszköz, ami lehet, hogy az is. Vagy egy multicucc, melyen van balta. Mindegy is, a lényeg, hogy nagyon kevés dolog van, amit nem tudsz vele.

Nos kérem, ott a svájci zászló, és a Victorinox felirat is felettébb megnyugtató – jobb, kortalanabb eszközt nehéz lesz ennél találni. Ugyan nem bicska, de a korábban már alaposan bemutatott cégnél jól tudják, mi mindent lehet belegyömöszölni egy multifunkciós, aprócska szerszámba. A Victorinox Swiss Army Bike Tool egy olyan multifunkcionális eszköz, amit bicikliseknek fejlesztettek ki. Találsz benne egy L alakú csavarhúzót, rozsdamentes acél bit adapterrel, nyolcféle csavarhúzófejet és egy gumileszedőt. Az egész készletet pedig egy olyan műanyag tok őrzi, ami mindent kibír. Kérdés?

És ezt olvastad már?
Magyar kutatók segítségével jósolhatják meg a váratlan eseményeket