Csütörtök késő este zuhant le, előtte Magyarország felett pedig 40 percet repkedett.

Csütörtök este egy teljesen bizarr esemény történt Horvátország fővárosában: Zágráb felett lezuhant egy azonosítatlan repülő tárgy, ami hatalmas robbanás kíséretében legalább három méter széles és egy méter mély krátert ütött a földbe – szerencsére személyi sérülés nem történt az eset során. A horvát kormány közlése szerint egy katonai drónról van szó, az Index.hr című zágrábi hírportál meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy egy Tupoljev Tu-141 Sztrizs típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgépet ragadtak magukhoz az égiek, vagy földiek, ezt azóta már a magyar Honvédelmi Minisztérium is megerősítette.

Egyelőre nem tudni pontosan, honnan érkezett, de...

...az biztos, hogy keleti irányból – több NATO-tagország, köztük Magyarország légterét is érintette, hazánk felett 40 percig repült –, ami tekintve, hogy éppen javában zajlik az orosz–ukrán háború, rögtön két kézenfekvő opciót is felkínál:

Ukrajna és Oroszország.

Egy katonairepülés-szakértő, név szerint Tyler Rogoway hamar el is döntötte ezt a kérdést azzal, amikor azt állította, hogy Ukrajna az egyetlen ország, ami Tu-141-eseket üzemeltet, ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója határozottan tagadta, hogy a gép az övék lenne, ahogy a zágrábi orosz nagykövetség is Oroszország érintettségét. Mindenesetre a gép messziről jött (legalább 560 kilométert repült), néhány nappal ezelőtt pedig Ukrajnában is lezuhant egy Tu-141-es.

Az incidens óta a magyar Honvédelmi Minisztérium, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter azt közölte, hogy pénteken dél körül, illetve délután is behatolt valami hazánk légterébe, és bár mindkét alkalommal felszálltak a készültségben lévő Gripenek, az ellenőrzések során nem láttak semmit az érintett légtérben.

De pontosan mi is ez a Tu-141 Sztrizs? Mire használják?

Az orosz repülőgépek és védelmi felszerelések tervezésével és gyártásával foglalkozó Tupoljev vállalat fejlesztette ki még az 1970-es évek közepén és

a frontvonalak mögötti néhány száz kilométer mélységig történő felderítésre szolgált – első sorban olyan küldetésekre szánták, ahol nem akarták kockáztatni a legénység elvesztését az egyemberes taktikai felderítések során –, ez azt is jelentette, hogy semmilyen fegyverzettel nem szerelték fel.

Azért írtuk mindezt múlt időben, mert a 2000-es évek elején kivonták a forgalomból, igaz, a 2014-es kelet-ukrajnai háború miatt Ukrajna reaktiválta* őket és rendszeresen bevetette (hol felderítésként, hol pedig csaliként használva), ennek fényében pedig egészen valószínűnek tűnik, hogy a mostani is északkelti szomszédunktól érkezett.

* A Tu-141-esek többsége Szovjetunió nyugati határai mentén állomásoztak, a Szovjetunió felbomlása után pedig ezek nagy része Ukrajnához került. Nagy része, tehát még az is lehet, hogy a fentebb említett katonairepülés-szakértő téved.

14,33 méter hosszú, szárnyfesztávolsága 3,875 méter, és közel hat tonnát (5370 kg) nyom, ami mellé 2,435 méteres magasság párosul. Méreteit nézve tehát egy kifejezetten nagy drónt tisztelhetünk a Tu-141-ben – bár ez inkább egy cirkálórakéta, mintsem egy hagyományos drón, de hívjuk katonai drónnak, és akkor biztosan nem tévedünk nagyot.

A – szovjet korszak egyik leglenyűgözőbb harceszközeként számon tartott – gép pótkocsiról indítható (a rakétákhoz hasonlóan kilövik), előre beprogramozott, azaz meghatározott pályán repül nagy, szubszonikus sebességgel (ez a hangsebesség alatti tartomány), azaz 1000 km/óra körüli sebességgel.

Hatótávolsága nagyjából 1000 kilométer – ezzel a közepes hatótávolságú katonai drónok közé sorolják –, útja végén aktiválja ejtőernyőit és landol a szárazföldön, a földet érés után pedig felszedhető és újra bevethető. Kivéve persze, ha úgy jár, mint a Zágrábban lezuhant.

(Forrás: BBC, The Drive, Index.hr, Wikipédia, fotó: Wikimédia Commons)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Fotón a riasztóan gyorsan növekedő napfolt, amiben háromszor elférne a Föld