A Hololens 2-vel végre meg is érinthetjük a kiterjesztett valóságot.

Ha valaki nem tudná, hogy mi az a Hololens, annak megpróbáljuk egy mondatban összefoglalni: egy olyan kiterjesztettvalóság-szemüveg, ami a valódi világra vetíti rá a virtuális dolgokat. Nos tehát, a Microsoft a barcelonai Mobil Világkiállításon ennek a szemüvegnek az új verzióját mutatta be, ami nagyjából minden szempontból felülmúlja a négy éve bemutatott első Hololens-t.

Kezdjük a legfontosabbal: a Hololens 2 látószöge több mint a kétszeresére nőtt az előző verzióhoz képest, vagyis már nem csak egy nagyobb ablakban látjuk a virtuális dolgokat, hanem nagyjából a szemünk sarkától a szemünk sarkáig.

A szemüvegbe emellett került egy íriszszkenner is, amivel sokkal egyszerűbben jelentkezhetünk be a Hololens-be, de ami ennél is fontosabb, hogy a szemüveg már a szem- és kézmozgásunkat is képes követni, így a kezelése sokkal egyszerűbbé válik. A weboldalakon például egyszerűen lefelé vagy felfelé pillantva scrollozhatunk, a virtuális objektumokkal pedig a kézmozgás érzékelésének köszönhetően kapcsolatba is léphetünk, vagyis

megérinthetjük a virtuális valóságot.

Íme:

Raymond Wong📱💾📼 on Twitter

You can TOUCH holograms with audio feedback! #mwc2019 https://t.co/iJUhuGg25V

A Hololens 2 emellett úgynevezett "telepresence" eszközként is működik (nem tudjuk, hogy erre van-e valami frappáns magyar kifejezés), vagyis egy virtuális térben találkozhatunk a világ más pontjain lévő Hololens-használókkal, ezzel hatékonyabbá téve a közös munkát.

Ezzel rá is kanyarodtunk arra a sajnálatos tényre, hogy a Microsoft továbbra is a vállalati felhasználásban látja a Hololens értelmét, ami a szemüveg árán is visszaköszön. Bár a Hololens 2 lényegesen olcsóbb, mint az első szemüveg volt, de a 3500 dolláros árával még mindig elérhetetlen az átlagos felhasználóknak, így egyelőre csak álmodozhatunk róla, hogy egyszer majd a kiterjesztett valóságban fogunk super mariózni.

És ezt olvastad már?
Magyar kutatók segítségével jósolhatják meg a váratlan eseményeket