A NASA-nak van egy elég meredek ötlete, hogyan lehetne élhetővé tenni a Marsot
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miért nincs légköre a Marsnak? Mert a mágneses mezeje évmilliárdokkal ezelőtt megszűnt. Hogyan lehetne légköre a Marsnak? Pofonegyszerű: csináljunk egy új mágneses mezőt.

Bár az ötlet elsőre még annál is valószínűtlenebbnek tűnik, mint hogy néhány év múlva telepesek fognak élni a vörös bolygón, csakhogy ezt nem egy noname holland startup találta ki, hanem a NASA tudósai.

A csillagászok által javasolt megoldás már rövid távon is rengeteg előnnyel járna, hiszen a mesterséges mágneses mező védelmet nyújtana a bolygóra érkező asztronautáknak a napszéllel és sugárzással szemben. Hosszútávon pedig az is elképzelhető lenne, hogy a mágneses mező hatására az atmoszféra eléggé megvastagodna ahhoz, hogy felolvassza a Mars északi sarkában található, fagyott széndioxidot, az így létrejövő üvegházhatás pedig felolvasztaná a jeget a bolygón, aminek következtében óceánok jönnének létre.

Figyelembe véve, hogy mesterséges mágneses mező létrehozására alkalmas eszközök (papíron) már ma is léteznek, az ötlet nem tűnik teljesen kivitelezhetetlennek, csak az a kérdés, mennyi időbe telne megvalósítani egy ilyen nagyszabású tervet.

A NASA amúgy nem az első, akiknek eléggé merész ötleteik vannak a vörös bolygóval, Elon Musk például nemrég teljesen komolyan azt javasolta, hogy a legjobb lenne leatombombázni a Marsot (egész pontosan a sarki jégréteget). Az biztos, hogy az ő megoldása valamivel gyorsabb, mint az üvegházhatásra bízni a dolgot.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.