Most ott tart a gyártó, hogy a rengeteg mozgó alkatrész ellenére már értékelhető vízállósággal rendelkezik mindkét hajlítható kijelzős Samsung.

A Samsung hajlítható mobilos koncepciója finoman szólva sem indult sikertörténetként. Mindenki emlékszik a kezdeti bakikra, a véletlen leszedett protektív rétegre és az ebből adódó csúnya problémákra. A gyártó, miután visszahívta a terméket, elkezdett dolgozni a hibákon, az új verzió pedig már nemcsak használható lett, hanem egyenesen úttörő.

Ennek a termékcsaládnak most megérkeztek a legújabb mobiljai, a Galaxy Z Fold 3 és a Galaxy Z Flip 3. Kezdjük rögtön a nagyfiúval.

Samsung Galaxy Z Fold 3

A nagyobbik hajlítható kijelzős Samsung a külsőt tekintve nem változott túl sokat. Az első szembetűnő különbség a hátlapon jelentkezik, ott az új Z Foldon jóval kisebb lett a kamerasziget. A Samsung egyébként úgy varázsolta kisebbre a kamerát körülvevő részt, hogy a LED-et a lencsék alá tudták beépíteni. A telefon egyébként könnyebb lett, de a mérete nem változott. Maradt még a két kijelző között található kis rés is, és a már említett fólia is, amit továbbra sem szabad eltávolítani.

Hatalmas változás viszont, hogy minden mozgó alkatrész ellenére a gyártó elfogadható vízállóságot tudott biztosítani a Z Foldnak. A Samsung szerint a készülék védettsége IPX8 besorolású, ami azt jelenti, hogy nagyjából 1,5 méter mélységig bírja a víz alatt, viszont maximum 30 másodpercig.

A vízállóság kapcsán megjegyzik: tengerbe vagy medencébe továbbra sem szabad vinni a telefont, sőt még mindig arra figyelmeztetnek, hogy legyünk körültekintőek azzal kapcsolatban, hogy hol, milyen körülmények között használjuk a mobilt.

A képernyőt illetően nem újított nagyot a Samsung, viszont annyi változás van, hogy a kisebb kijelző is tudja a 120 Hz-es képfrissítést, ráadásul támogatja az S Pent is. A legnagyobb dobás a vízállóság mellett, hogy ez a mobil az első olyan készülék a Samsung kínálatában, ami képernyő alá rejtett szelfikamerával van felszerelve.

A telefon Snapdragon 888 processzort kapott, 12 GB LPDDR5 RAM-mal és 256 vagy 512 GB UFS 3.1 háttértárral.

Támogatja az 5G-t, a Bluetooth 5.2-es szabványt, a WiFi 6-ot, a Dual-Simet és továbbra is van benne ujjlenyomat-olvasó. Az akksi továbbra is 4400 milliamperórás. Vezeték nélküli töltésre is képes a mobil, ennek a maximuma 4,5 watt, míg a gyorstöltővel 25 wattos töltésre vagyunk képesek.

A Z Foldon ezúttal is öt kamera kap helyet, akárcsak az előző verzión:

  • egy 4 megapixeles belső szelfikamera
  • egy 10 megapixeles, külső kijelzőbe rejtett kamera
  • és kívülre három 12 megapixeles kamera, közülük az egyik a főkamera, illetve emellett van még egy ultraszéles lencse és egy telefotó.

A legdrágább, 512 GB-os verzió 729 ezer forintba fog kerülni, míg a 256 GB-osért 699 900 forintot kell fizetni. A telefonok fekete, ezüst és sötétzöld verziókban lesznek kaphatók.

Samsung Galaxy Z Flip 3

A Galaxy Z Flip 3 a nagyobb verzióhoz hasonlóan Gorilla Glass Victus üveggel van felszerelve, ugyanúgy IPX8 vízállósággal van ellátva és a nagyobb verzióhoz hasonlóan mindegyik kijelzője tudja a 120 Hz-es képfrissítést. Ez a telefon lényegében a hajlítható kijelzős mobilok belépő kategóriája a Samsungnál.

A Z Flip 3 legnagyobb újítása, hogy a külső kijelző mérete megnövekedett, az értesítések sokkal jobban látszódnak, és már widgeteket is tud kezelni. Újdonság még, hogy a nagyobb méret miatt összehajtott állapotban is tudunk szelfiket készíteni.

Hardveresen is hasonlít a nagyobb testvérére a Z Flip 3, megkapta ő is a Snapdragon 888 processzort, 8 GB LPDDR5 RAM-mal, de választható hozzá 128 vagy 256 GB háttértár is. Nagy különbség a Z Foldhoz képest, hogy csak egy SIM-et tud kezelni, és WiFi 6 sincs benne, mint ahogy Bluetooth-ból is csak az 5.1-es szabványt támogatja.

Jó hír viszont, hogy a Z Flip 3 is 5G-vel érkezik. Az akkumulátor viszont kisebb, ami logikus, ugyanis maga a készülék is kisebb, mint a Z Fold. Az akksi 3300 milliamperórás, a gyorstöltéssel viszont csak 15 watt jön, a vezeték nélküli pedig 4,5 wattos töltést tesz lehetővé.

A kamerák nem igazán változtak az előző modellhez képest. A három kamera így oszlik el a kijelzőn:

  • kapunk egy 10 megapixeles, belső kijelzőben található szelfikamerát
  • a hátlapon egy 12 megapixeles főkamerát
  • és egy szintén 12 megapixeles ultraszéles modult

A Z Flip 3 legvonzóbb tulajdonsága egyértelműen a viszonylag kedvező ára, a tavalyi 536 ezer forintról induló telefon idén már csak 399 990 forintba kerül. Ezért az árért persze csak a 128 GB-os tárhellyel felszerelt modellt kapjuk meg, a 256 GB-os verzióért 419 ezer forintot kell majd fizetni.

A Samsung lassan, de biztosan egyre jobbá és elérhetőbbé tudja varázsolni a 4-5 éve még csak scifinek számító hajlítható kijelzős koncepciót. A kezdeti bukdácsolás után most ott tartunk, hogy egy új iPhone áráért vehetünk akár egy összecsukható Samsungot is.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A Földnek lassan olyan gyűrűje lesz, mint a Szaturnusznak
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz