Több, mint 10 éves pályafutásom során volt szerencsém az itthon és külföldön kapható legjobb cuccokat nyúzni időről időre. Gyakorló kétgyermekes apukaként pedig azt is le tudtam „tesztelni" mire kattannak a gyerekeim a legjobban.

A kisgyerekekben megvan az a varázslatos tulajdonság, hogy nem szeretnek mindent készen kapni. Persze boldogan elnyomkodják a retina display-es iPad-et és imádnak például a színezős Android appokkal bíbelődni, vagy épp mesét nézni a weben, de ezek a játékok verhetetlenek, ha az igazi visítós, őrjöngő játékról van szó.

1. Bot

Igen. A dolog ennyire egyszerű. Legyen az egy száraz gally, vagy egy vaskosabb darab, egész biztosan megtalálják a legelképesztőbb felhasználási módot arra, hogy hosszú időre lefoglalják magukat. Lehet dobverő, egy labdával kombinálva rögtönzött baseball csapatot alakíthatunk magunknak, ráadásul maximálisan környezetbarát. A high tech apuka beszerezhet a gyerkőcöknek akár karbonból készült drága modelleket, ennek ellenére a sajátjaim is jobban szeretik, amit ők találnak a kertben, vagy séta közben. Gondolom mondanom sem kell, hogy a bot azért veszélyes üzem, így nem árt az óvatosság egy-egy komolyabb csata közben.

2. Doboz

Ismét egy kötelező darab minden gyerekes családba, hiszen a felhasználási területek végtelenek. A kisebb kartondobozokból remek sisakot készíthetünk, ami a kislányom kedvence, míg a másfél éves fiam észveszejtő dalolászásba kezd (természetesen azon az utánozhatatlan gyereknyelven, ami még Hulkot is bamba, vigyorgó plüssfigurává varázsolná) és próbálgatja, hogy a különböző méretű dobozok, hogyan változtatják meg a saját hangszínét. A méretes darabok pedig akár kiszínezve, felcicomázva tökéletes rejtekhelyül szolgálnak az otthoni bújócskához. Nincs az a készen vásárolt méregdrága, márkás sátor, ami felér egy saját készítésű dobozházzal.

3. Madzag

Csecsemőknek nem ajánlott, de felügyelet mellett egy, másfél éves kortól szintén a top ötbe való játék a madzag, bár folyamatos felügyeletet igényel, hiszen az első amire a kölkök használni fogják, hogy egymásra tekerik, de nem kicsit, hanem nagyon! A plüssállatok sétáltatásától a konzervdoboz telefonig rengeteg a lehetőség a madzagban, kötélben is, nem beszélve a hintáról, kötélhúzásról, de a yo-yo és a papírsárkány is furcsán nézne ki a hozzávaló zsineg nélkül.

4. Kartoncső

Egyszerre hangszer, kard és távcső, így joggal került be az ominózus kartoncső a felsorolásunkba. Kardként messze jobb megoldás a botnál, hiszen annál jóval puhább és ezzel együtt sérülékenyebb is, viszont egészen biztosan kevesebb kárt fog okozni a család élőlényeiben, mint a bot. A legelterjedtebb a WC papír után maradt rövid papírcsövek, amikből ha kettőt összeragasztunk azonnal remek távcsövet kapunk. Az igazán hosszú, trombitának és kardnak is kiváló kartoncsöveket papírboltokban keressük, mivel a csomagolópapírokat ilyenekre tekerik, de sajnos külön ritkán árulják, kis szerencsével azonban épp elfogy valamelyik nagyobb méretű tekercses csomagolópapír és akkor könnyen megszerezhetjük ezt a csemegét.

5. Sár

Best of the best! A mindent vivő, mint anno az autós kártyában a Ferrari Testarossa (bár itt homályosak az emlékeim). A homok és víz kombinációja maga a nirvána a gyerekek számára. Nincs az a rosszkedv, amit ne tudna elsöpörni egy másfél éves mini férfiember arcán egy kis dagonya. A sár kortalan, ezt a fesztiválokon bárki megtapasztalhatja és egyszerre több dologra is jó. Egyrészt legális szülőteszt, hogy meddig mehet el (A nadrág még lehet koszos? Igen? Akkor tuti nyakig fog mászni a homokozóban a kölök), másrészt egyszerre gyurma és fegyver, amit könnyű alakítani, de ha szükséges komoly csaták levezénylésére is alkalmas. A kislányom kedvenc szórakozása, hogy a kiürült gyurmástégelyekbe homokot tölt, majd azt fagylaltként felszolgálja nekünk és földöntúli mosollyal nyugtázza, ha ízlik. És persze hogy ízlik, hiszen nincs ennél jobb fagyi a világon!

Mint látszik jöhetnek a 8K felbontású tévécsatornák és az IPS paneles tabletek, beszerezhetjük a világ legfurcsább autós kiegészítőit, vagy legjobb távirányítású cuccait, ez az öt játék (főleg kombinálva őket) magasan verni fog mindent, amire azt hinnénk, hogy az az ultimate játék. Innentől már csak egy jó (nagyon, nagyon jó) mosóporra lesz szükségünk és a gyerekeink tuti imádni fognak minket, főleg, ha velük játszunk!

(forrás: Wired)

 

És ezt olvastad már?
A Földnek lassan olyan gyűrűje lesz, mint a Szaturnusznak
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz