Az amerikai elnök és a NASA egymással verseng egy bombakészítésért letartóztatott fiú kegyeiért
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Reggel letartóztatnak, mert bombát viszel az iskolába, délután már a NASA Marsjáró-programjának a vezetője és az amerikai elnök is személyesen ír neked Twitteren. Hogy történhetett mindez?

A Texasban élő, 14 éves Ahmed Mohamednek valószínűleg meg sem fordult a fejében, hogy baj lehet belőle, ha a házi készítésű óráját beviszi a gimibe, hogy megmutassa az egyik tanárának - csak éppen arra nem gondolt, hogy az órát valaki bombának fogja nézni, és értesíti a rendőrséget.

Ahmed Mohamed

A rendőri állomány pedig Texasban sem kizárólag atomfizikusokból áll, így ahelyett, hogy a félreértést gyorsan tisztázták volna, Ahmedet letartóztatták, ujjlenyomatot vettek tőle, majd hosszú órákon keresztül faggatták, azzal vádolva, hogy álbombát próbált becsempészni a suliba.

Az eset természetesen hatalmas felháborodást váltott ki az internetezők körében, akik egy emberként álltak ki a Twitteren a meghurcolt fiú mellett, és az  hashtaggel ellátott posztokkal jelezték szimpátiájukat. Volt, aki például órával pózolt a tiltakozása jeléül:

https://twitter.com/cairchicago/status/644177480383864832?ref_src=twsrc%5Etfw

És persze volt olyan is, aki azon morfondírozott, hogy hogy lehetnek annyira hülyék a rendőrök, hogy egy órát összekevernek egy bombával. Erre a tűzre egyébként éppen a rendőrség szóvivőjének sikerült olajat öntenie a következő nyilatkozattal:

https://twitter.com/HanifJWilliams/status/644134997859786752?ref_src=twsrc%5Etfw

Vagyis:

Az eset magasabb szinteken sem maradt visszhang nélkül, a NASA-tól például többen is azonnal a támogatásukról biztosították Ahmedet, többek között a Marsjáró-program vezetője is, aki azt írta a fiúnak, hogy menjen be nyugodtan bármikor a NASA-hoz, ha szeretné egy kicsit vezetni az Opportunityt.

https://twitter.com/mikeseibert/status/644152049525899265?ref_src=twsrc%5Etfw

Erre az ajánlatra már nagyon nehéz lapot húzni, de Barack Obamának a szokásos, laza stílusában még ezt is sikerült felülmúlnia. Ő a következőket írta a bajba került srácnak:

https://twitter.com/POTUS/status/644193755814342656?ref_src=twsrc%5Etfw

Azaz:

"Király óra, Ahmed. Nem szeretnéd egyszer behozni a Fehér Házba? Ezzel meghozhatnánk a kedvét más hozzád hasonló fiataloknak is a tudományhoz. Ez teszi nagyszerűvé Amerikát".

Az élete legrosszabb és valószínűleg legjobb napját átélő Ahmedet azóta természetesen elengedték, a texasi rendőrök pedig valószínűleg azóta is azon gondolkodnak, hogy hol cseszték el ennyire - vagy azon, hogy mi az a gyanúsan ketyegő izé az éjjeliszekrény tetején.

(Forrás: Gizmodo, Vox)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.