SpaceX űrhajóból származó törmeléket találhatott két ausztrál birkatenyésztő a farmján. Lakott területre ritkán csapódik be űrszemét, de soha nem kellene.

Brad Tucker asztrofizikust gyakran felhívják azzal, hogy űrszemetet találtak, de általában ezeket könnyen ki lehet zárni.

„Ez most más volt” – mondta a fémdarabról, amit már az Ausztrál Űrügynökség vizsgál, és az asztrofizikus szerint egy SpaceX küldetésből származik.

A példányt két birkatenyésztő találta a farmján, Új-Dél-Wales államban. A beszámolójuk illett a SpaceX űrhajóra, amely július 9-én reggel 7 órakor tért vissza a Föld légkörébe, 20 hónappal az indítása után. A SpaceX Dragon kapszula szétesését éppen a kérdéses területen figyelték meg. A visszatérést sokan látták vagy hallották, a közösségi médiában is születtek róla posztok.

Tucker két órát autózott, hogy megnézze, mi az. Azt mondta, elsőre „olyan volt, mint egy leégett fa... aztán közelebb mentem, és úgy nézett ki, mint egy Alien obeliszk. Kétségem sem fért ahhoz, hogy ez egy valós darab”.

Az asztrofizikus látta, hogy kompozit anyagokból készült, úgy, hogy ellenálljon a hőnek, például szénszálas szigeteléssel, amin látszottak a légkörbe való visszatérés okozta perzselések. Ezen kívül az egyik törmeléken még alkatrészszámot is talált.

Tucker szerint a kapszula nyomásmentes törzse – ami szükséges a felszálláshoz, de a visszatérés előtt kidobódik – lehet a szóban forgó roncs. A SpaceX egyelőre nem erősítette meg Tuckernek, hogy a törmelék valóban a Dragonhoz tartozott, de az Ausztrál Űrügynökség felvette velük a kapcsolatot.

Egy másik asztrofizikus, Sara Webb egyetért Tucker értékelésével, ezen kívül a Guardiannek elmondta, hogy rendkívül ritka, amikor űrszemét lakott területre érkezik, de az utóbbi években többször előfordult, ami nagyon veszélyes, mert

„ha el is ég a szerkezet 80 százaléka, még mindig olyan, mintha egy kocsi csapódna be az atmoszférába”.

(Forrás: Guardian, fotó: Brad Tucker)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Haumann Péterről neveztek el egy kisbolygót