Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ASUS ZenBook maga az Ultralaptop: ultravékony, ultrakönnyű, ultraerős, ultrainnovatív. És igen, vékonyabb és könnyebb a MacBooknál.

A ZenBook család 2011-ben kezdett sokasodni és szaporodni: az elegáns külső és a tökélyre vitt dizájn már akkor számos díjat hozott az ASUS laptopjának. Az elmúlt öt évben pedig ennek ellenére nem elégedtek meg a már alapból remekbe szabott Zen-modellekkel, hanem tovább és tovább csiszolták, hogy 2016-ra elhozhassák nekünk az UX305UA/UX305CA modelleket.

Oké, a név nem túl fantáziadús – minden más viszont igen. Az új ZenBook már ránézésre is nagyon csecse: az Auróra-fém, az obszidián-fekete és a kerámia-fehér színekben piacra dobott gépek letisztultak, elegánsak és ügyelnek a minimalista patinára. így egyszerre tökéletesek retikül-laptopoknak vagy férfias-urbán munkagépeknek is.

A formatervezés azonban nem csak a színválasztásban mutatkozik meg, hanem a vékony és könnyű kivitelezésen: a Windows 10-el érkező, nagyobb teljesítményű UX305UA csupán 1,6 centi vastag és mindössze 1,3 kilót nyom, míg az átlagos felhasználásra szánt UX305CA ezt is túlszárnyalja a maga 1,2 kg-os súlyával – így vékonyabbak és könnyebbek, mint ekvivalens MacBook Air párjuk. Szóval durván moláris számításokban nyomja az ASUS: az Airnél, azaz a levegőnél is könnyebb laptopot sikerült készíteniük.

Az ultra-könnyedség, legnagyobb felhasználói örömünkre ultra-teljesítménnyel párosul. Az UX305UA modelleknél: 8GB DDR 1600MHz RAM és 512GB SSD tárhelyet passzintottak a csinos kis gépekbe, emellett az Intel hatodik generációs Skylake Core i3/i5/i7 procija biztosítja a gyors és zavartalan géphasználatot, valamint a megnövelt akksi-élettartamot is: akár tizenkét órás folyamatos, aktív használat mellett is életben marad. A kevésbé teljesítményhajhász felhasználókat célzó UX305CA modellek pedig Intel Core m3/m5/m7 processzorral érkeznek.

A külcsín a dizájn mellett a képernyőn is integet ránk: az FHD (1920x1080) ultra-éles (na megint egy ultrulás, de hát így van!) felbontást ígér, 350cd/m2 fényerővel.

Külön gratulálunk a tervezésnél, hogy sikerült három USB 3.0 portot is rátenni az ultravékony gépre, emellett mini HDMI port, SD/SDXC kártyaolvasó, valamint Bluetooth 4.0 támogatás is segíti az adatátvitelt, az alap (de azért legmodernebb, 802.11 ac) wifiről nem is szólva.

Mindehhez a jósághoz pedig árban is egészen baráti; magtól függően 240-400 ezer forintért kínálják az Ultra-élményt. Szóval, aki nem az op-rendszer, hanem inkább a dizájn és a vékony-könnyű előnyökért volt a Mac mellett, annak most fel van adva a lecke, mert a ZenBookkal innentől új kihívó van a városban.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.