Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Asus a tavalyi IFA-n mutatta be a ZenBook utlrabookok legújabb generációját, amelyek közül most egyszerre kettőt is volt lehetőségünk kipróbálni, és rájöttünk, hogy sürgősen új laptopot kéne vennünk.

A tajvani gyártó ultrabookjai évek óta a legjobbak között vannak, ráadásul minden évben sikerült minket meglepniük néhány olyan új ötlettel, amitől a ZenBookok használata még kényelmesebbé vagy még hatékonyabbá vált, valamint olyan megoldásokkal, amik még tovább csiszolták a remekbe szabott dizájnt. Az új ZenBook 15 (UX 533), és ZenBook 13 (UX333) ennek a több éves fejlődési folyamatnak a gyümölcse, amik olyan szinten kiforrottak, hogy tényleg nagyítóval kéne keresni bennük a legkisebb hibát is. Ez minden bizonnyal igaz a ZenBook 14-re (UX433) is, amit viszont most nem volt lehetőségünk kipróbálni.

Az új Asus ZenBook 15 (balra) és ZenBook 13 (jobbra)

A két gép között kisebb eltéréseket leszámítva elsősorban a kijelző méretében van különbség, hiszen a ZenBook 15 egy 15,6 colos, míg a ZenBook 13 egy 13,3 colos képernyővel érkezik. Mindkét laptop a ZenBookokra jellemző, körkörösen szálcsiszolt borítást kapott, ami szerintünk a kék színnel valamivel jobban érvényesül, de ez inkább csak ízlés kérdése.

A kijelzőt felnyitva örömmel nyugtázhatjuk, hogy az új ZenBookok is megőrizték az Asus prémium laptopjaira jellemző két legfontosabb tulajdonságot:

  • a rendkívül vékony kerettel érkező NanoEdge kijelzőt,
  • valamint az ErgoLift zsanérokat, amelyeknek köszönhetően a billentyűzet monitor felőli oldala enyhén megemelkedik.

Utóbbi számos előnnyel jár, hiszen amellett, hogy kényelmesebben tudunk gépelni a billentyűzeten, a klaviatúra megemelése a laptop hűtését is javítja. Erre szükség is van, hiszen az új Zenbookok igazi erőgépek, amelyek a legújabb generációs Intel i5 és i7 procikkal és akár 16 GB RAM-mal is kaphatók. A ZenBook 15-ben emellett Nvidia GeForce 1050 videokártyát is találunk, de a kisebbik modell GeForce MX150 GPU-jára sem lehet panasz.

Ahogy megszokhattuk, az új ZenBookokban is Harman Kardon sztereó hangszórók vannak, amelyek az Asus SonicMaster technológiával együtt egészen kitűnő hangzást biztosítanak. Ebben állítólag szintén szerepe van annak, hogy a hangszórók a billentyűzet aljára kerültek, ezzel is javítva az akusztikát.

Az Asusnak az új laptopgenerációnál valódi tervezési bravúrt sikerült végrehajtania, ami a nagyobb modellnél válik igazán szembeötlővé. Nem véletlenül hirdetik úgy a ZenBook 15-öt, hogy a világ legkisebb 15 colos laptopja, ez a gép paramétereit elnézve simán hihető is. A 18 milliméter vastag testbe ráadásul rengeteg csatlakozó befért, a két USB 3.1 csatlakozó mellett egy USB-C-portot, HDMI-t, Jack-csatlakozót és még egy kártyaolvasót is találunk.

Ennél is megdöbbentőbb viszont a laptop súlya, ami mindössze 1,6 kilogramm, vagyis a kijelző tekintélyes mérete ellenére a ZenBook 15 abszolút abba a kategóriába esik, ami napi hurcolásra is kényelmesen használható. Talán ennél is nagyobb művészet, amit a kisebbik modellnél véghez vittek, ez ugyanis csak 15 mm vastag és 1,2 kilogramm, a ZenBook 15-höz képest viszont az egyetlen különbség, hogy a memóriakártya-olvasó helyett ebbe egy MicroSD-olvasó került.

Ahogy említettük, apróbb különbségek azért vannak a két notebook között, ezek közül a kedvencünk az, ahogyan a 13 colos laptopnál megoldották a numerikus billentyűzet hiányát. Egy ilyen kis méretű gépben ugyebár a számbillentyűzet már nem fér el a klaviatúrán, cserébe viszont a touchpad jobb felső sarkában találunk egy gombot, amivel a touchpad egy gombnyomással numerikus billentyűzetté alakítható.

A ZenBook 15-nél erre értelemszerűen nem volt szükség, de azért itt sem maradt el a kisebb mágia, ugyanis ennek a laptopnak a méretes touchpadje az Asus Handwriting alkalmazással arra is használható, hogy kézzel írjunk vagy rajzoljunk rá.

Az Asusnak egyébként is jó szokása, hogy a gépeket megpakolja a saját fejlesztésű, meglehetősen hasznos programjaival, amelyek közül kettőt emelnénk ki: az Asus Splendidet, ami a kijelző alapjáraton is igencsak kiváló képminőségét emeli tovább élénkebb, kontrasztosabb és telítettebb színeket biztosítva, valamint a True2Life technológiát, ami szintén a képek élességét hivatott javítani.

Az új ZenBookok emellett is számtalan kellemes meglepetéssel érkeznek, ilyen például a billentyűzet-háttérvilágítás, a 3D-s infravörös kamera, ami a Windows Hellóval együttesen lehetővé teszi, hogy biometrikus arcazonosítással jelentkezzünk be a számítógépünkbe, valamint az új gépek megfelelnek a MIL-STD-810 katonai szabványnak is, vagyis ellenállnak többek között az ütéseknek, a rázkódásnak és a pornak is.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az Asus.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.