ASUS ZenBook Flip 14 – Alkalmazkodó társ a mindennapokban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ASUS hajtogathatós laptopjának bemutatása elején érdemes elfejteni minden hardverspecifikációt, hiszen bár ezen a téren sem érheti panasz a tajvani gyártó házának elejét, de a gép már a külsejével kapcsolatban is rendelkezik három olyan szexepillel, mely egyértelműen kiemeli a laptopok műanyagszürke tengeréből.

Sorban ezek a kijelző, az interaktív screenpad és a hajlíthatóság. Az ASUS a jelenlegi trendeknek megfelelően nem hisz a kilátásunkba belerondító műanyagsávokban, így valósággal hadat üzent a képernyőkeretnek a NanoEdge dizájnnal. Kár is tagadni: a csata az ASUS magabiztos győzelmével zárult, ami a gyakorlatba átültetve kilencven százalékos kijelző-készülékház arányt jelent. Erre szokás azt mondani, hogy hűha, de mindez semmi a valóságban, a kezünk között szorongatott élményhez képest, úgyhogy érdemes befáradni egy szaküzletbe, és vetni egy pillantást a készülékre.

Gyorsan fussuk át a nyers, technikai adatokat: 14 colos képernyő, 16:9-es képarány, LED-megvilágítású FHD (1920x1080) felbontású, 60Hz-es fényes érintőképernyő 178° -os betekintési szöggel.

Mindez szép és jó, és egy normál gép esetén itt zárnám is soraim, már ami a kijelzőt illeti. A Flip azonban „kicsit” többet tud annál, hogy csak így el lehessen intézni. Az ASUS Pen és a Windows Ink ugyanis példátlan mód támogatja a kreatív munkát, tökéletes eszköz a jegyzeteléshez, de akár rajzoláshoz, képek kijelzőre álmodásához is.

Kiülnél egy kis piazzára, és leskiccelnél egy vasárnap délutánt az öreg házak közt? Nem gond, a Flippel megteheted, és ehhez már egy teljes rajzkészletet sem kell magaddal cipelned. Ülj be egy kávézóba vagy helyezd magad kényelembe egy szökőkút peremén, és kezdj el olyan szabadsággal alkotni, amire a technológia jelenlegi foka előtt még nem volt példa az emberi történelemben. Ha számszerűsíteni akarunk, mindez 1024-es nyomásérzékelési szint és a stylus csúcsán (ez a gép mellé jár, és egy jól fogható, masszív darab) 10-300 g nyomóerő mellett valósítható meg.

A ScreenPad 2.0 nem csak nagyobb (5,56 colos), nem csak rengeteg újdonságot tud, de emellett az elődjénél sokkal energiatakarékosabb, így az akkumulátor is vehet egy megkönnyebbült, elégedett sóhajt. A gyorsbillentyű funkcióval bonyolultabb billentyűparancsokat válthatunk ki, de emellett létezik meglepően jól működő, a bevitt szöveget parádésan felismerő kézírás funkció is. Barátságosabb az okostelefonokból ismerős felhasználói felület is.

A 360 fokos, ErgoLift zsanér a kulcs az egész masina remek, mindig az adott helyzethez történő testre szabhatóságához. A szabadságot pedig tényleg nem igazán lehet leírni, vagy költői géniuszra lenne hozzá szükség, mert egyszerre hajlik, akár a bársony, fokozatmentesen, és tartja ugyanakkor egy erőemelő keménységével a képernyőt – nagyjából mintha egybeöntenénk egy balerinát és egy tankot.

A hajlíthatós kütyüknek általában a zsanér a gyenge pontjuk, de az ASUS ezt sem bízta a véletlenre, 20000 ciklusos terheléses tesztet küldtek rá a kicsikére, és bírta. Nem véletlen a házon a címkék között büszkén díszelgő, az amerikai hadsereg minőségét hirdető embléma. Innentől pedig tökmindegy, hogy csak hevernénk a kanapén, és bámulnánk a Netflixet, jegyzetelnénk egy előadáson, pasztellszínű képet vinnénk fel egy japán művész aprólékosságával a lassanként esedékes cseresznyefa virágzáskor a Tóth Árpád sétányon – a gép úgy hajlik ahogy az nekünk a legjobb és a legkényelmesebb.

Persze ha puszta számítógépként (ami már-már barbarizmus) tekintünk az ASUS ZenBook Flip 14-re, akkor sem kell szégyenkeznie: odabent a legújabb 10. generációs Intel Core i7 vagy i5 processzor ketyeg, ami mellé akár 16 GB RAM-ot választhatunk (a másik opció a 8 GB). Az SSD tárolónak hála a gép szemvillanás alatt elindul, és a szoftverek betöltésekor sem fogunk malmozni. Ez utóbbiakat tekintve 256 GB-tal, 512 GB-tal, 1 és 2 TB-tal felszerelt készülékek közül választhatunk.

Grafikus kártyákból is modelltől függően kétféle áll a rendelkezésre. Az Intel UHD Graphics kártya az egyik, az NVIDIA GeForce MX250 dedikált grafikus chip pedig a másik. Ez utóbbi 2GB VRAM-mal minden akadályt elhárít a fotó- és videoszerkesztő alkalmazások gördülékeny használatának útjából.

Természetesen a gép rendelkezik minden elképzelhető bemenettel: 1 db COMBO audio jack-csatlakozó, 1 db HDMI, 1 db C típusú, 2. generációs USB 3.1, 1 db A típusú USB 3.1 (Gen 2),1 db A típusú USB2.0, és 1 db Micro SD kártyaolvasó. A Wi-Fi 6 kapcsolódás akár (ez a rendelkezésre álló sávszélességtől is függ) 4K-s UHD videók streamingelésére is alkalmas, de a kreatív munkában keletkezett, nagyobb fájlok villámgyors feltöltésére is kiváló.

Alexa segítségével hangutasítással is vezérelhetjük a gépet, de az igazán meglepő a Harman Kardon audio technológia, amit az ASUS a hangzásspecialista Harman Kardonnal közösen fejlesztett ki. A hangzás a hordozható gépek esetén el szokott felejtődni, de a Flip 14 tervezésekor tényleg minden létező szempontot figyelembe vettek. Az eredmény pedig hihetetlen. Ez a kicsi, kézi masina (1,4 kilós pillesúlyról beszélünk, és ebben már benne van az akksi) két, csúcsminőségű sztereó hangszóróval és surround hangeffektekkel, moziszerű hangzással szól kristálytiszta minőségben.

A ZenBook Flip 14 a laptopok evolúciójának természetes következő állomása, nem félig laptop félig táblagép hibrid, hanem mindkettőnél sokkal több. Csendes forradalom, alkalmazkodó múzsa az összes élethelyzetben az alkotó embernek.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.