Tökéletes laptop, kis csavarral
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha azt mondjuk, hogy Zenbook, valószínűleg mindenkinek a letisztult tökéletesség ugrik be, aki kicsit is otthon van a tech világban, hiszen az Asus az elmúlt években addig-addig csiszolgatta az ultrabookjának dizájnját, amíg egy olyan szép gépet kaptak, ami mellett még a MacBook is rút kiskacsának tűnik. A Zenbook Flip S viszont nem csak ezzel, hanem egy érdekes megoldással is magára vonja a figyelmet.

Hogy a hibrid laptopoknak van-e értelme, azon sokáig el lehetne filozofálgatni egy-két sör mellett, de ahogy számos más filozófiai vitának, ennek is azonnal véget vet az empirikus tapasztalat: ahogy kézbe vettük a Zenbook Flip S-t, rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy a 360 fokban hátrahajtható kijelzőnek nagyon is van értelme.

Na jó, nem rögtön rögtön, hiszen előtte még elidőztünk a Zenbookoktól megszokott finom vonalakon, a kék színű, szálcsiszolt fémburkolat tökéletességén, a géphez grátiszba kapott bőr borítéktáska eleganciáján, és közben azon gondolkodtunk, hogy vajon hogyan sikerült két USB-C-csatlakozót is beszuszakolnia az Asusnak egy mindössze 10,9 mm vastag laptopba, aminek köszönhetően a Zenbook Flip S-hez nem feltétlenül szükséges egy otromba adaptert hozzácsapnunk.

Mondhatnánk, hogy kigyönyörködtük magunkat, de ez nem teljesen igaz, mert ahogy bekapcsoljuk a gépet, azonnal jön az újabb esztétikai sokkhatás: a 13,3 colos, full HD felbontású kijelző képminőségével kevés monitor veheti fel a versenyt; az általunk sebtében lejegyzett "kiemelkedő fényerő", "kiváló színhűség", "széles betekintési szög" jelzők közel sem adják vissza, mennyire jó a Flip S kijelzője.

A filmezés vagy egy maratoni Netflix-dara garantáltan nagyobb élményt nyújt, mint egy átlagos full HD monitoron, amihez a laptopokhoz képest szokatlanul jó hangminőségű Harman/Kardon hangszórók biztosítják az akusztikai hátteret, így a fülhallgatót nyugodtan otthon is felejthetjük. Itt rögtön kapunk is egy kis ízelítőt a hibrid notebookok egyik nagy előnyéből, hiszen a Flip S-t sátor alakba állítva megkapjuk a tökéletes formát a filmek vagy videók mértéktelen fogyasztásához.

A 360 fokban fordítható kijelző legnagyobb előnye persze nem a sátor forma, hanem hogy a képernyőt teljesen visszahajtva egy teljes értékű táblagépet kapunk, hiszen a Windows 10 rendszer ilyenkor automatikusan felajánlja, hogy átválthatunk táblagép módba. A Flip S méreteinek köszönhetően a táblagépünk nem lesz sem kezelhetetlenül nagy, se elviselhetetlenül nehéz: az 1,1 kilogrammos tömegű és 13,3 colos képátlójú gép méretre nagyjából megegyezik az iPad Próval és annyival azért nem is nehezebb.

Az iPad Pro-vonalat erősíti továbbá a Flip S-hez mellékelt digitális toll is, ami lehetővé teszi, hogy akár egészen komoly szakmai munkát is végezzünk az érintőkijelzőn (ám nagy különbség, hogy ezt az Asus gártiszba adja a géphez). A digitális toll előnyeit számos alkalmazásban tudjuk kamatoztatni, készíthetünk kézzel készült jegyzeteket digitális cetlikre, a képernyővázlattal jegyzeteket készíthetünk az aktuálisan látott képernyőre, a Sketchbookkal pedig egy profi rajztáblát kapunk.

Emellett a Flip S-en természetesen megtalálhatóak az Asus-gépeknél megszokott exkluzív programok is, mint a Splendid Utility, a ZenAnywhere felhőszolgáltatás és a Battery Health Charging, amivel jelentősen meghosszabbíthatjuk a gép üzemidejét.

A profi felhasználáshoz természetesen profi vas is kell, ami a Flip S esetében annyira adott, hogy táblagépként valószínűleg ez a legerősebb gép, amihez hozzájuthatunk, de a legújabb Intel Core i7-8550u proci, a 16 GB RAM és az 512 GB-os SSD egy laptophoz képest is elég erős konfignak számít.

A Flip S ráadásul árban is nagyon erős, hiszen a félmillió forint körüli árával semmivel sem drágább, mint a hasonló képességű hagyományos notebookok, így az extra funkciói miatt mi mindenképpen a Zenbook Flip S-t választanánk, ha ebben a kategóriában keresnénk új gépet.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.