Fény a jövőből – Átlátszó és vezeték nélküli OLED lámpák
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A japán fővárosban megrendezett Lighting Fair 2013 szakkiállításon a Toshiba több érdekességet is bemutatott: átlátszó OLED lámpájuk ablakként is használható, és hamarosan a vezetékektől is elbúcsúzhatunk.

A tokiói rendezvényen debütált a japán gyártó legújabb OLED világítása, melynek legfontosabb ismérvei közé tartozik a teljesen átlátszó kialakítás, illetve a minden korábbinál nagyobb fényerő. Átlátszó OLED lámpákkal ugyan már korábban is találkozhattunk, az előző generációs modelleknek azonban volt egy komoly hátrányuk: az általuk előállított fénynek csak mintegy kétharmada távozott a megfelelő irányba, vagyis előre, a fény egyharmada pedig hátrafelé sugárzódott, ami sokat rontott a hatékonyságon. Ezzel szemben a Toshiba által bemutatott új OLED panelek akár a fénymennyiség 80–90 százalékát is képesek a frontoldalon kibocsátani.

A kiállításon egy nyolcpaneles high-tech OLED csillárt mutatott be a gyártó, de a jövőben akár olyan OLED ablakok is felbukkanhatnak, melyek nappal teljesen átlátszóak, az éjszakai sötétségben pedig befelé világítanak.

Ugyancsak a kiállításon debütált a Toshiba első vezeték nélküli, szabadon variálható OLED fénypanele. A 3x3-as fényforrás érdekessége, hogy a rajta elhelyezett OLED-ek vezetékek és elektródák használata nélkül, elektromágneses indukció révén jutnak áramhoz.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.