A The Virginian-Pilot tudósított arról, hogy az amerikai haditengerészet Virginia-osztályú tengeralattjáróin 12 éves Xbox 360 kontrollerekkel nyomulnak a tengerészek. Jogos a kérdés: azt hogy?!

Az Xbox 360 nem épp mai gyerek. A közvélekedés szerint a kontrollere az előző konzolgeneráció legjobbja volt, de a Microsoft nem az a szentimentális fajta, a jelenlegi generációs One-hoz újradizájnolt, némileg továbbfejlesztett irányítókat dobott piacra.

Nem mindenki kért a modernebb verzióból. Az amerikai haditengerészet például a jelek szerint szereti kivonni magát a videojátékok fejlődésének fősodrából; legmodernebb Virginia-osztályú tengeralattjáróin még mindig a 360 kontrollereit használják. Fura lehet, hogy meglett emberek az ismert haditechnika egyik legpusztítóbb eszközén játékokkal babrálnak, de ennek is megvan a maga oka.

Ezek a tengeralattjárók már nem olyan periszkópot használnak, mint amiket a régi filmekben láttál, hanem több kamerával és más bonyolult képalkotó rendszerekkel monitorozzák környezetüket, ezekhez az eszközökhöz pedig már egy fokkal bonyolultabb irányítórendszerre van szükség. A haditengerészet eredetileg egy közel tízmillió forintos eszközt használt erre a célra, csak aztán a Lockheed Martin rájött, hogy ugyanerre a feladatra egy tízezer forintos Xbox 360 kontroller is tökéletesen alkalmas. A tengerészek is jobban szeretik ezt a megoldást, mivel saját elmondásuk szerint a százszor drágább verziót nagyon kényelmetlen volt használni, míg a tizenkét éves, bárki számára hozzáférhető technológia sokkal hatékonyabb és megbízhatóbb.

A Lockheed Martin a megoldást a virgiai Manassasban lévő szupertitkos kutatóbázison tesztelte, ahol egyébként külön részleg foglalkozik azzal, hogyan lehet kereskedelmi forgalomban is elérhető technológiával egyszerűsíteni olyan high-tech háborús gépezeteket, mint például egy atomtengeralattjáró.

A Lockheed Martin hivatalos fotója a manassasi kutatóbázison folyó munkáról

A The Virginain-Pilot értesüléseit a hadsereg is megerősítette, de a Microsoft nem kommentálta a dolgot. Miért is tennék, hiszen ez így már önmagában is hatalmas reklám a cégnek.

És ezt olvastad már?
Így néz ki egy Boeing 747-es felszeletelve