A ZTE a világ nyolcadik legnagyobb mobilgyártója, akik tavaly az Axon M-mel egy egészen formabontó telefont is letettek az asztalra, az Axon 7s-sel pedig hellyel-közzel az élmezőnnyel is sikerült lépést tartaniuk. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának hétfői döntésébe viszont könnyen beleroppanhatnak.

A kínai céget az amerikai bíróság tavaly meszelte el, mert a nemzetközi blokád ellenére telekommunikációs eszközöket szállítotakt Észak-Koreának és Iránnak, az erről szóló jelentéseket pedig egyszerűen meghamisították. A ZTE-nek ezt még sikerült elsimítania 900 millió dollár kipengetésével, valamint a botrányban érintett vezetők eltávolításával, most viszont kiderült, hogy az egyezség másik felét (vagyis az ügyben érintett többi alkalmazott bónuszának a csökkentését) nem tartották be, ráadásul hamis dokumentumokkal próbálták megtéveszteni a bíróságot, amivel jó nagy szószba keveredtek.

Az USA Kereskedelmi Minisztériuma ugyanis hétfőn példátlanul szigorú döntést hozott, és hét évre megtiltotta, hogy amerikai vállalatok alkatrészeket vagy szoftvereket adjanak el a ZTE-nek.

Sok egyéb alkatrész mellett így ugrik a Snapdragon proci, a Corning Gorilla Glass üveg és a Dolby Atmos hangrendszer is, de a ZTE-nek nem is igazán ezek miatt fájhat a feje, hanem mert egyelőre sem ők, sem pedig a Google nem tudja pontosan, hogy a tiltás vonatkozik-e az Android operációs rendszerre is.

Az összecsukható ZTE Axon M

Bár az Androidnak van egy (némileg lebutított) nyílt forráskódú változata, amit elvileg mindenli szabadon használhat, de az operációs rendszer a Google Play alkalmazásai nélkül mit sem ér.

Vagyis ha kiderül, hogy a mostani döntés az Androidra is vonatkozik, az visszaszoríthatja a ZTE-t a kínai piacra

(ahol a Google Play amúgy is be van tiltva, mást használnak helyette), Európától és a világ többi részétől pedig minden bizonnyal hosszú időre elbúcsúzhatnának.

(Nyitókép: Getty, Forrás: Gizmodo, Reuters)

És ezt olvastad már?
Meghatározták az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőket