Mutatjuk, hogy néz ki a Földtől 27 ezer fényévre található Sagittarius A*.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) tartotta magát ígéretéhez, és megtette rendkívüli bejelentését, amikor bemutatta

az első felvételt a Tejútrendszer középpontjában található szupernagy tömegű fekete lyukról, a Sagittarius A*-ról. Ez az itt:
A felvételt a csillagászok rádiótávcsövek egy globális hálózatával, a nemzetközi együttműködés keretében üzemeltetett Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope – EHT) nevű műszeregyüttessel készítették

Noha a fekete lyukat magát most sem láthatjuk, hiszen az tökéletesen fekete, az azt körülölelő fénylő gáz árulkodó jeleket mutat. Egy árnyéknak nevezett, sötét központi régiót ölel körül egy gyűrű formájú, fényes alakzat. Az ominózus felvételen a fekete lyuk hatalmas, a Nap tömegének négymilliószorosát kitevő tömege által eltérített fénysugarak láthatók – ez az új tudományos eredmény kétséget kizáróan igazolja, hogy a galaxisunk középpontjában található hatalmas tömegű képződmény valóban fekete lyuk.

A tajpeji Academia Sinica Csillagászati és Asztrofizikai intézetének munkatársa és az EHT együttműködési program kutatója, Geoffrey Bower szerint

„ez a páratlan megfigyelés nagyban hozzájárul a galaxisunk középpontjában zajló folyamatok megismeréséhez, és arról is elárul valamit, hogy miként hat kölcsön a fekete lyuk a környezetével”.

A Sagittarius A*  27 ezer fényévre található a Földtől, így nagyjából ugyanakkorának látszik az égbolton, mint egy fánk a Hold felszínén. Ennek megörökítéséhez volt szükség a rendkívüli teljesítményű EHT távcsőhálózatra – ez nyolc, korábban is létező, a Föld különböző tájain található obszervatórium összekapcsolásával jött létre. Így egy hatalmas, a Föld méretét kitevő virtuális távcső felbontóképessége érhető el.

Az EHT friss megfigyelési eredményei a program egy korábbi, 2019-es sikerét szárnyalják túl, amikor a Messier 87 katalógusjelű galaxis középpontjában lévő M87* elnevezésű, tőlünk az Sagittarius A*-nál jóval távolabb lévő óriás fekete lyukról közöltek lenyűgöző felvételt.

(Forrás, fotó: ESO)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Félünk az 5G-től, de úgy tűnik, feleslegesen