Az észak-koreai műholdfelvételek igencsak nyugtalanító dologról árulkodnak

Valamire készül Kim Dzsongun?

– közölte hétfőn megjelent éves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek szakértői 2009 óta nem juthatnak be az országba, ezért egyéb módon – főleg műholdak segítségével – figyelik Phenjan nukleáris tevékenységét.

Észak-Korea a NAÜ-szakértők kitiltása után felgyorsította atomfegyver-fejlesztési programját, és hamarosan nukleáris kísérleteit is újraindította, a legutóbbi 2017-ben volt. 2018 decemberétől viszont

– olvasható a jelentésben, amely az észak-koreai atomprogram magvát adó, öt megawattos jongbjoni reaktorra utal.

A NAÜ szerint ezenkívül gyanítható, hogy újra bányásznak uránt a pjongszani bányában – a magas fokra dúsított urán az atomfegyverek másik fontos eleme a plutónium mellett.

A NAÜ-jelentéssel kapcsolatban egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő közölte vasárnap a Yonhap hírügynökséggel, hogy sürgősen fel kell újítani a párbeszédet és a diplomáciát Észak-Koreával.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban azzal fenyegetőzött, hogy kiszélesíti atomprogramját, ha az Egyesült Államok nem hagy fel „az ellenséges politikával” vele szemben, ami nyilvánvalóan az amerikai büntetőintézkedéseket és a rendszeres dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat jelenti.

Ez is érdekelhet...

(Forrás: The New York Times, The Guardian, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.