Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a csillagászok munkáját.

Bár azt gondolnánk, hogy az űrszemét nincs hatással annyira a földi életre, de az elmúlt években a szennyezettség mértéke elérte azt a határt, hogy már igenis észre lehet venni bizonyos változásokat.

Ez leginkább éjszaka érzékelhető, mivel a Föld körül keringő üzemen kívüli, tönkrement, magatehetetlenül keringő műholdak visszaverik a fényt, így az éjszakai égbolt lényegében sokkal világosabb mint eddig bármikor.

Ez nekünk, átlagembereknek sem jó hír, mivel ha ez a tendencia folytatódik, akkor az éjszakai égboltból lassan semmit nem tudunk majd élvezni.

A csillagászoknak már most szinte ellehetetlenült a munkájuk, rengetegen panaszkodnak arra, hogy ilyen ellenfényben sokkal nehezebb érdemi megfigyeléseket végezni.

A megoldás az lehet, hogy a felküldött eszközöket eleve sötét borítással látják el, így a fényt azok elnyelik, nem pedig visszatükrözik a Földre. A megoldás másik fele az, hogy megpróbáljuk lehozni a temérdek űrszemetet, erre szerencsére egyre több kísérlet van, legutóbb például Kína szállt be az űr kitakarításába.

Futurism; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Meghatározták az emberiséget fenyegető legfőbb tényezőket