Az USA szárazföldi csapatokat küld az ISIS ellen
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, az amerikaiaknak elegük lett belőle, hogy Oroszországhoz képest egyre töketlenebbnek tűnnek a közel-keleti konfliktusban, így Szíriában és Irakban is bevetik a gyalogságot.

A bejelentés annyira nem nagy meglepetés, hiszen néhány napja már kiszivárgott egy felvétel, amin a Delta Force katonái a kurd csapatokkal összehangolt akció keretében foglyokat szabadítottak ki az ISIS fogságából, és az sem kizárt, hogy éppen a videó nyilvánosságra kerülése (valamint az akció közben meghalt amerikai katona) miatt kellett most az amerikai külügynek nyilvánosan is elismernie a szárazföldi beavatkozás tényét.

Az biztos, hogy a bejelentés komoly változás az USA eddigi stratégiájához képest, ami kizárólag a helyi szövetségesek (kurdok, iraki Nemzeti Gárda, a szíriai felkelők mérsékeltebb csoportjai) légi támogatására és kiképzésére korlátozódott. Ezzel szemben az USA most már hivatalosan is szárazföldi csapatokkal (vagyis a Delta Force-hoz hasonló kisebb, ütőképes egységekkel) fogja támogatni az Iszlám Állam elleni akciókat, aminek legfontosabb célja az ISIS szíriai központjának, Raqqának az elfoglalása, valamint az iraki Ramadi visszafoglalása.

Azt ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a beavatkozások kizárólag az ISIS ellen irányulnak, vagyis semmilyen módon nem érintik a szíriai rezsim és a vele szemben álló felkelők konfliktusát. Ez nem is nagyon lehetne másként, hiszen az oroszok meglehetősen nyíltan támogatják az Aszad-rezsimet, az USA-nak pedig nyilvánvalóan nem érdeke nyílt konfliktusba keveredni Oroszországgal.

(Forrás: The Guardian, Funker350)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.