Brit tudósok védőoltást fejlesztenének ki a kamuhírek ellen
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Pszichológiai védőoltást fejlesztenének ki a Cambridge-i Egyetem kutatói annak érdekében, hogy minél inkább megfékezzék az álhírek terjedését. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az álhírek tombolásának legfőbb oka nem a közösségi oldalakban, a politikusokban, a trollokban vagy a fizetett megrendelőkben keresendő, hanem az emberi hiszékenységben és butaságban.

A tudósok úgy vélik, hogy a módszerükkel immúnissá tehetik a felhasználókat a fertelmes baromságok ellen.

– emelte ki Dr. Sander van der Linden, az egyetem kutatója.

A közösségi oldalak nagyban rásegítenek a kamuhírek ámokfutására, de a legnagyobb gondot továbbra is az emberi butaság és hiszékenység jelenti

Mert bár a kamuhíreket rengeteg dimenzió szerint fel lehet osztani – témaválasztás, tartalmi kidolgozottság vagy manipulációs index –, vannak olyan közös tulajdonságaik, amelyeknek a felismerése esetén nagyobb valószínűséggel szűrhetjük ki az álhíreket az információtengerből – főleg egy kis utánajárással. A tudósok ezért első lépésben kisebb fajsúlyú, jelentéktelenebb álhírekkel bombáznák a felhasználókat, hogy segítsenek nekik felismerni a kamuhírek szerkezeti sajátosságait, és immunitást alakíthassanak ki ellenük – amely viszont már a nagyobb és álságosabb dögök ellen is (pszichológiai) védelmet nyújthat.

A módszert 2000 amerikain tesztelték, akiket a klímaváltozással kapcsolatos valódi és álhírrel szembesítettek. Azt tapasztalták, hogy azok az alanyok, akiknek a figyelmét felhívták egy apró hülyeségre, azt nagy arányban ismerték fel a továbbiakban is. Így ők sokkal eredményesebbek voltak az álhírek felismerésében azoknál, mint akik nem kaptak pszichológiai vakcinát.

(forrás: BBC)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.