Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Curiosity legutóbb a Greenheugh-oromra mászott fel, ahol készített egy újabb szelfit. Úgy tűnik, a marsjárónak kezd szokásává válnia, amit mi egyáltalán nem bánunk.

A felvételen a rover előtt látható egy lyuk, amelyet azért fúrt, hogy kőzetmintát gyűjtsön a Hutton nevű formációból.

A felvételen a Curiosity mintegy 3,4 méterrel azon pont alatt áll, ahova végül felmászott. Az emelkedő tetejére március 6-án jutott fel, több szakaszban.

A NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory szakértői minden egyes utat alaposan leképeznek előre, hogy szavatolják a marsjáró biztonságát. Szerencsére a Curiosityt nem fenyegeti az a veszély, hogy fotózás közben felborul,

A Curiosity 2014 óta már felment a Gale-kráter közepében álló 5 méter magas Sharp-hegyre is, ahol szintén készített egy szelfit:

A Curiosity missziójának célja annak tanulmányozása, hogy a marsi környezet vajon támogathatta-e évmilliárdokkal ezelőtt a mikrobiális élet létét. Ennek egyik eszköze a MAHLI, a robotkarja végén lévő különleges kamera, amely a porszemek és a kőzetek textúráját közelről képes megvizsgálni, hasonlóképpen ahhoz, ahogyan egy geológus használja a nagyítót.

Így készít szelfit a marsjáró:

Ennek a kamerának az elmozgatásával tudja a kutatócsoport megmutatni magát a marsjárót is. Mivel a MAHLI által készített minden egyes felvétel csak egy kis területet fed le, sok képhez és a kar sok különböző pozícióba helyezéséhez van szükség ahhoz, hogy kép szülessen a roverről és környezetéről.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.