Kipróbáltuk a táblagépet, ami miatt el akarod adni a laptopodat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

"Nem kérem el a telefonszámát, mert túl nagyok a mellei", "Köszönöm, de ne hívj meg egy sörre, már eleget ittam", "Nem tudtam elkészülni a munkával, mert nincs tabletem" - mondatok, amiket soha élő ember nem ejtett még ki a száján, de akkor mégis miért lenne szüksége bárkinek is egy 320 ezer forintos táblagépre? Erre két kézenfekvő válaszunk is van.

Egyrészt, ez a csaj, akivel a táblagépeknél jóval értelmetlenebb dolgokat is el lehetne adni:

Másrészt: a kényelem. Viszont mivel most nem csak úgy általánosságban a táblagépekről van szó, hanem a Dell Venue 11 Pro-ról, ezért a kérdést inkább úgy lehetne feltenni: miért ne lenne szükséged egy 320 ezer forintos táblagépre? Hogy miért ez a helyes kérdésfeltevés, az mindjárt ki fog derülni, de először térjünk vissza egy kicsit a táblagépekre általánosságban.

Az átlagos táblagép

Tény, hogy azt még az Apple-nek sem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítania, hogy az emberiségnek szüksége van táblagépekre, abban az értelemben, mint a hüvelykujjunkra vagy a fejben szorzásra, pedig ők az elmúlt öt évben milliókat költöttek ennek bizonygatására. Igen ám, csakhogy nem azért élünk (viszonylag) jóléti társadalomban, hogy csak olyan dolgokat használjunk, amik a létfenntartáshoz feltétlenül szükségesek, hiszen ezen az alapon a full HD tévé, a fokhagymanyomó meg a házhoz rendelt pizza is mehetne a levesbe.

Az átlagos táblagép, ahogy megismertük, gyakorlatilag egy nagyra nőtt okostelefon, amin ennek megfelelően kényelmesebben lehet olvasni, filmeket nézni, játszani, ne adj isten, még dolgozni is, bár az egy tisztességes laptophoz képest azért már elég problémás mutatvány szokott lenni. Ha szerencsénk van, akkor van rajta egy SIM-kártya foglalat is, de ez valamiért egyáltalán nem számít alapvető funkciónak.

A nagyon-nem-átlagos táblagép

És itt lép a színre a Dell Venue 11 Pro, ami a fentebb felsoroltak mindegyikét tudja:

 • Van egy gyönyörű képminőségű kijelzője (10,8 colos, full HD IPS).
 • Táblagéphez mérten brutálisan erős hardvere (kétmagos, 1,6 GHz-es Intel Core i5-4300Y proci, 4 GB RAM és Intel HD Graphics 4200 grafikus chip).
 • Emellett pedig 128 GB-os SSD merevlemeze és SIM-kártya foglalata, amivel tudunk 4G-netezni utazás közben.

Az igazi game changer viszont a teljes Windows 8.1 Pro operációs rendszer és a felcsatolható segédeszköz (azaz billentyűzet), amelyekkel a Venue 11 Pro gyakorlatilag egy teljesértékű laptopként használható.

Hiába szerepel a Dell kínálatában táblagépként, ez bizony egy teljesértékű hibrid laptop, amely teljesítményben és funkciókban nagyjából a Microsoft Surface Pro és Asus Transformer Book Trio vadászmezején bóklászik. Ebből következik, hogy ha olyan nagyon számításigényes feladatokra nem használod a gépedet vagy nem vagy hardcore gémer, akinek 60 fps alatt nincs élet, akkor tulajdonképpen nem is lesz mellette szükséged másik gépre.

Pro és kontra

Az egy hetes teszt alatt nagyjából a következő benyomások alakultak ki bennem:

Pro:

 • A Dell Venue 11-en utazás közben dolgozni olyan, mint Mozartként zongorahangversenyt írni, vagyis nevetségesen könnyű. Igaz, ahhoz, hogy a virtuális billentyűzeten kényelmesen tudjak gépelni, a tabletet jobb híján a lábamra kellett fektetnem, de ez csak pont addig zavaró, amíg hozzá nem szoksz.
 • Billentyűzet nélkül a Venue 11 Pro kifejezetten könnyű, 770 grammos tömegével szinte levegőnek érezni.
 • A hangszóró kifejezetten jó minőségű, simán lehet rajta zenéket hallgatni fejhallgató vagy külső hangfal nélkül is. A tablet tetején négy, a két oldalán pedig egy-egy hangszóró van, így az arcunkkal szemben tartva egészen tisztességes sztereó hangot kapunk.
 • A brutális teljesítmény ellenére a Venue 11 Pro nem merül le vállalhatatlanul gyorsan, az akksi még a legintenzívebb használat mellett (netezés wifivel, szövegszerkesztés, multitasking) is hat óráig bírja az iramot, full HD filmeket pedig akár nyolc órán keresztül is nézhetünk rajta megállás nélkül. Az akkumulátor használat egyébként azért sem égető kérdés, mert a táblagép hátulja levehető, így mindig tarthatunk magunknál egy pótakksit vészhelyzetre.

Kontra:

 • Az érintőkijelző nem tökéletes, néha egyszerűen kihagy egy érintést, ami gépelésnél enyhén, játékoknál viszont meglehetősen zavaró.
 • De játszani egyébként se nagyon akarj a Venue 11 Pro-n: az Asphalt 8 nagyjából három óra alatt csontra lezabálta az akkumulátort, ráadásul a gép ilyenkor eléggé melegszik, és az aktív hűtésnek is rendesen megjön a hangja.
 • Bár a mobilos platformokra fejlesztett játékok (mint az említett Asphalt 8) úgy futnak, mint egy álom, az Intel HD Graphics 4200 GPU miatt rendes PC-s játékokkal nem sűrűn fogsz játszani a Venue 11 Pro-n.
 • A 8 megapixeles kamerát nem kellett volna erőltetni, egyrészt mert nem született még olyan ember a világon, aki egy 11 colos táblagéppel állt volna neki fotózni, másrészt, mert olyan borzalmas képeket csinál, aminél a semmi is jobb lenne. Csak azt tudom mondani, amit annak idején az Asus Transformer Book Triónál is: sokkal értelmesebb döntés lett volna a 8 megapixeles kamerát az előlapra rakni webkamera gyanánt, a fényképezgetést meg elfelejteni úgy, ahogy van.

Végítélet

Mindent összevetve a Dell Venue 11 Pro-t kifejezetten kellemes élmény volt használni. Mivel 320 ezer forintért gyakorlatilag egyben kapunk egy bivalyerős táblagépet és egy munkára még simán használható laptopot, így az ára szerintem egyáltalán nem vállalhatatlan, de ha valaki mégis sokallja, akkor egy fokkal gyengébb, i3-as procival ebből még jó negyvenezer forint lecsíphető.

Az egyetlen kérdés, amiről döntened kell a vásárlás előtt az, hogy ki tudod-e használni a táblagép teljesítményét, hiszen notebookot hasonló teljesítménnyel ennél olcsóbban is kaphatsz, de ha a válasz igen, akkor a helyedben nem sokat hezitálnánk.

Player Autószalon

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.