Annyi sok tesztelt drón után végre egy, ami tényleg szinte már tökéletes! Nálunk járt a DJI Air 2S drónja.

Először, amikor jött az infó, hogy lehetőségem lesz tesztelni az új DJI drónt, nem igazán hozott lázba, mert a DJI FPV volt az az újdonság, amire azt mondtam, hogy az aztán brutál jó.

Mondjuk sajnos ehhez az élményhez nem ér fel az Air 2S, de a most kapható drónok közül a piacon szinte az egyik legjobb választás!

Természetesen előítéletes voltam, mert azt hittem, hogy a Mavic Air 2-nek lesz valami toldozott-foltozott verziója, de azonkívül, hogy eléggé hasonlít rá, szerencsére a belbecsben merőben übereli azt.
A teszt ideje meg soha nem jöhetett volna jobbkor, mivel előtte zuhantam a sajátommal, így legalább tényleg full élesben tudtam tesztelni.

Dióhéjban a lényeg, hogy az Air 2S igazán remek kihívója a Mavic 2 Pro drónnak.

Annyira, hogy ha nem javították volna meg a sajátomat, tuti erre cseréltem volna le, mivel annyi dolog szól mellette, hogy az a néhány, ami nem, az elenyésző.

Leginkább a súlya és mérete az, ami rögtön lenyűgözött engem. Több, mint tökéletes partner bármilyen utazáshoz, mivel durván feleakkora mindkettő paramétere, mint a fentebb említett drónnak. Ráadásul ránézésre se kelt akkora feltűnést, plusz az észrevételeim szerint sokkal halkabb volt, és ami nekem nagyon fontos még, hogy a felszállás is gyorsabbnak tűnt, így időt is spórolhat nekem a drón.

Videó tekintetében durván leveri a Mavic 2 Prót! Mivel a régebbi drónnál csak 4K/30fps a max, amit tud, addig az Air 2S az 5.4K/30fps-t is kiadja, sőt a 4K/60fps is megy neki. Na tessék, lehet haladni és fejlődni az idővel, végre a DJI is eljutott ide!

Végre egy drón, amelyik már az általam is sokszor emlegetett 10bit D-Log színprofilt is támogatja, tehát nemcsak a mindegyikben elérhető Cinelike D található meg benne, hanem a profibb igényeket is kielégíti. Ez volt az a pont, ami miatt eldöntöttem, hogy nekem is kell egy ilyen drón!
(Lelővöm a poént, végül nem vettem, mert minden évben bízom benne, hogy most már kijön a Mavic 3 Pro. A remény hal meg utoljára!)

Fotózáshoz azért továbbra is eléggé nagy előnyt jelent a Hasselblad lencse a Mavic 2 Próban, de szerencsére ez az új drón is brutál jó képminőséget produkál az azonos méretű 1”-es szenzornak köszönhetően, amivel mindkét gép fel lett szerelve.

Plusz belekerült egy olyan technika, aminek a neve RockSteady EIS (Electronic Image Stabilization), ami a DJI FPV drónéhoz hasonló stabilizációt biztosít.
A kamerának csak egy baja van, hogy fix F2.8as fényereje van, ellenben a Mavic 2 Próban található F2.8-11 lencsével, ami napsütéses időben nagyon jó megoldást tudott nyújtani, mindenféle ND szűrő fel- és leszerelése nélkül. Ezek egyébként alapból járnak az Air 2S-hez, és nem kell külön beszerezni.

Természetesen ez megint csak a profi felhasználásnál fontos tétel, nagy átlagban valószínűleg nem fog ezzel foglalkozni senki sem, kivéve, ha munkára is használja majd a gépet, és fontos a Cinematic kinézet.

A távirányító szerencsére megkapta – továbbfejlesztve – az OcuSync technológiát, tehát itt sem lesz probléma a távolság a drón és köztünk. Bye-bye wifis gyenge és béna kapcsolat!
Amit mondjuk sajnálok, hogy sajnos a mostanság elterjedt DJI távirányítót kapta ez az új verzió is. Van, aki szereti, van, aki nem. Én az utóbbiba tartozom, mert nekem jobban bejön a kisebb, karcsú és sok infót mutató régebbi távirányító.

Az Air 2S is közel annyi kamerával lett felszerelve, mint a Mavic 2 Pro, ami a biztonságát illeti. A két kamera, ami lemaradt, az a hátsó oldaláról hiányzik, de tapasztalatból mondom, hogy ez nem sokat segít. Fentebb írtam már, hogy én lezuhantam az enyémmel, és pont emiatt, mert kiderült, hogy a hátsó-oldalsó kamerák csak lassú sebességnél képesek „elhárítani az akadályokat”!

Nos, ez sajnos true story!

Ami pedig mindenki nagy kedvence lesz, aki a run-n-gun drónozók táborát fogja erősíteni, az a mindenféle intelligens videófelvevő-támogatás. Képzeld ezt el úgy, hogy állsz kinn a mezőn, és a drón ide-oda, föl-le és körbe repül, majd ő maga vág belőle egy videót, zenével és mindennel. Aztán neked már semmi dolgod vele, csak fel kell tenned a Facebookra és flexelni vele. Ezért egy picit Instagram-drón lett az Air 2S, mivel már ügyeskedni se kell, majd az AI megoldja helyetted a jó videót.

Kinek ajánlom?

Aki szintet lépne a haladó szint felé, vagy most szeretne pro drónt venni, de már igazából a Mavic 2 Prót nem biztos, hogy megéri megvenni. Ez az új DJI Air 2S egy tökéletes választás! A fix fényerejű lencsén kívül szinte semmi egyéb hatalmas kivetnivalót nem tudnék mondani rá. Ha az enyémet a MyActionCam srácok nem csinálták volna meg, én már rég egy ilyen tulaja lennék!

A terméket a DJI hivatalos márkakereskedése, a DJI|ARS Budapest biztosította a számunkra tesztelésre.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ezt látod a repülőgép ablakából kinézve, ha valaki robbantással fenyegetőzik a fedélzeten