Kegyetlen idők voltak.

Válogatás nélkül gyilkolhattak le több mint hatezer évvel ezelőtt 41 embert a mai Horvátország területén. A tömegsírban található csontokat amerikai, osztrák és horvát kutatók vizsgálták. A szakemberek arra jutottak, hogy valamilyen csata vagy esetleg csoport-hovatartozással kapcsolatos konfliktus miatt ölhettek meg egyszerre több embert.

A PLOS One című folyóiratban publikált tanulmány szerint 38 áldozat csontmaradványaiból sikerült DNS-mintát venniük a kutatóknak.
A genetikai és morfológiai elemzésekből kiderült, hogy a sír 21 férfi és 20 nő maradványait őrzi. Az áldozatok több mint fele 2 és 17 éves kor közötti volt, a felnőttek életkora pedig 18 és 50 év közötti, valamint volt egy felnőtt, akinek nem tudták pontosan megállapítani a korát.

A genetikai vizsgálat szerint noha néhány áldozat családi kapcsolatban állt egymással (például egy fiatalabb férfit két kislányával együtt öltek meg), az áldozatok többsége (70 százalék) nem állt rokoni kapcsolatban egymással és egyértelműen egy nagy pásztornép tagjai voltak.

Többségük ugyan nem állt szoros rokoni kapcsolatban egymással, ám az áldozatok közös leszármazása azt jelzi, hogy a helyi populáció nagy és stabil volt, vagyis nem valószínű, hogy a mészárlás egy új, genetikailag nem rokon csoport érkezésével függött össze.

MTI; kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.