A Vesti 24 nevű orosz állami tévé kedden közölt egy jó hangulatú riportot, amelyben a műsorvezető egy gombafelhő ellőtt állva részletezte, hogy milyen élelmiszereket érdemes most azonnal felhalmoznia a lakosságnak egy esetleges atomháború esetére.

Ezek szerint különösen fontos nagy mennyiségű

  • rizs,
  • zabkása,
  • és cukor beszerzése,

emellett pedig nem árt legalább harminc liter vizet is elraktározni (a vodkát valószínűleg nem kellett külön említeni).

Miközben a műsorvezető éppen az atomháborúra adott jó tanácsokat a lakosságnak, azért nem felejtette el megjegyezni, hogy ők még mindig sokkal kevésbé pánikolnak, mint az Egyesült Államokban, ahol Trump megválasztása óta jelentősen megnőtt az atombunkerek iránti kereslet.

A vészjósló riportnak az apropóját egyébként a szíriai háború eszkalálódása adta, ahol az utóbbi napokban megint eléggé eldurvult a helyzet: miután a szíriai önkéntes mentőalakulat (White Helmets) és más források szerint az Aszad-rezsim múlt hétvégén ismét vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában (amit később a WHO is megerősített), Trump megtorlással fenyegette meg a szíriai vezetést. Az Aszaddal szövetséges oroszok erre közölték, hogy minden amerikai rakétát le fognak lőni, mire Trump szerdán már arról írt Twitteren, hogy akkor készüljenek, mert a rakéták menni fognak, amihez még annyit tett hozzá, hogy "nem kellett volna egy gázzal gyilkoló állatot támogatnotok, aki élvezi, hogy legyilkolhatja az embereket".

Bár a felszínen keményen megy az üzengetés, a hírek szerint a háttérben azért sokkal kontrolláltabb a helyzet: ha az amerikaiak támadnak is, valószínűleg előre egyeztetnek az orosz vezetéssel arról, hogy mit bombázhatnak le anélkül, hogy az komolyabban sértené az orosz érdekeket. Szóval inkább egy jól kitalált színházi előadásra lehet számítani, mint atomháborúra.

(Forrás: Vice)

És ezt olvastad már?
Itt tudod megnézni, mekkora sugárzásnak vagy kitéve mobilod nyomkodása közben