Ennek az embernek azt mondták, hogy soha többé nem fog lábra állni, most mégis jár
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nem ez az első olyan eszköz, amivel a kerekesszékhez kötött emberek újra képesek önállóan járni, de az Ekso GT egyvalamiben mégis világújdonság: ez az első exoskeleton, amit nem csak gerincsérültek, de sztrókon átesett betegek is használhatnak.

Bár a videón látható Kevin Oldt egy hójáró-balesetben sérült meg, mégis tökéletes alany arra, hogy bemutassa, miben más az Ekso GT: a férfi az egyik lábát jobban tudja használni, mint a másikat, így helyzete valamennyire hasonlít a sztrókos betegekéhez, akik gyakran csak az egyik oldalukra bénulnak le.

Az eredetileg 2014-ben bemutatott Ekso GT alkotói ennek a problémának a megoldására tervezték meg a "variable assist" szoftvert, amely lehetőséget ad arra, hogy a két robot láb különböző erőszinten dolgozzon. A módszer nem csak a sztrókos betegeknek hasznos: a robotikus segítség folyamatos csökkentése terápiás jelleggel is használható azoknál, akik részleges gerincvelő-sérülést szenvedtek, így van rá esély, hogy idővel az agyuk és az izmok között új neurális kapcsolatok jöjjenek létre.

Oldt szerint az exoskeleton használata így belülről olyasmi, mint egy videojáték, amiben folyamatosan megpróbálja legyőzni a gépet, hogy a mozgás minél nagyobb részét saját erőből végezze. Egész jól megy neki, ugyanis a legutóbbi bemutatón, Dallasban már ötezer lépést tett meg az Ekso GT segítségével.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.