Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

255 millió évesre. Egy paleozoikumbeli emlősszerű lény, a Gorgonopsida maradványaiban mutatták ki a tumor, amely a csúcsragadozó állkapcsában bújt meg. A kutatómunkát Christian Sidor biológus és paleontológus vezette.

A Gorgonopsidákat valahogy úgy kell elképzelni, mint egy kardfogú tigris és egy krokodil összegyúrt változatát. Mivel az emlősszerű hüllők (Synapsida) osztályának a többsége kihalt, egyedüli jelenleg is élő leszármazottaik az emlősök.

Így festettek a Gorgonopsidák

Mivel ezek a dinoszauruszoknál is „öregebb” Gorgonopsidák a mai emlősök távoli rokonainak tekinthetők – így pedig hozzánk is van némi közük –, a tudósok egy ideje komolyabban tanulmányozni kezdték őket. Így bukkantak arra a fosszíliára, amelyben egy odontogén – azaz fogból kiinduló, fogeredetű – állcsonti tumor bújt meg, és amely következtében

A 255 millió éves ondontogén tumor

 

A felfedezés azért jelentős, mert eddig a tudósok úgy vélték, hogy odontómák csakis emlősöknél alakulhattak ki. A kutatók egyébként már korábban is bukkantak ilyen típusú daganatos megbetegedésre, csakhogy azok az utolsó jégkorszak idejéből származtak, és ugyebár emlősöket érintettek.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.