Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Miközben a közel-keleti ország büszkén harangozta be a teljes egészében iráni fejlesztésű Kowsar repülőgépet, amivel még az ország elnöke, Haszan Róháni is büszkén fotózkodott, az Aviationist egy elég érdekes dologra lett figyelmes.

Mégpedig hogy a vadiújnak beharangozott repülőgép feltűnően hasonlít egy negyvenöt éves amerikai vadászgépre. Vagyis nem csak hasonlít, az irániak új vadászgépe konkrétan egy felújított F-5F, amit az 1970-es évektől használt az amerikai légierő.

A repülőgépekre szakosodott portál szerint a dolog hátterében az állhat, hogy a valódi repülőgép nem készült el a bemutatóra, így az irániak jobb híján az idejétmúlt amerikai gépen tesztelik a műszereit, de azért így is meglehetősen nagy pofára esés az ősellenséged levetett gépével parádézni.

És ez még a jóhiszeműbb megközelítés, hiszen Irán néhány évvel ezelőtt már fejlesztett egy "saját" repülőgépet, a Qaher F-313 lopakodóvadászt, amelyről a szakértők még azt is nehezen tudják elképzelni, hogy képes lenne a levegőbe emelkedni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.