Életeket menthet a különleges készülék, amelyeket katonáknak fejlesztenek ki
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az amerikai hadsereg egy olyan technológiai eszköz (Lucid System) fejlesztésén ügyködik, amely segítségével nagyon egyszerűen meg lehetne állapítani akár a csatatéren azt, hogy a meglőtt, megsérült katonát érte-e agyi sérülés, és ha igen, akkor az mennyire súlyos.

A készülék elektródáit a sérült katona fejére kellene ráhelyezni, így egy okostelefonról is elemezni lehetne a katona agyi tevékenységét. Fontos szempont volt még a fejlesztés során, hogy egy mindössze félórás kiképzés után bármelyik katona képes legyen az eszközt éles bevetésben használni terepen. A tét nem kicsi: az amerikaiak nem kevés háborúban vettek részt a 2000-es évek óta, az eltelt 17 év során pedig közel 300 ezer katonát diagnosztizáltak traumatikus agysérüléssel.

A Lucid System viszont nem kevés ember életét mentheti meg: ugyanis minél hamarabb sikerül diagnosztizálni az agyi sérülést, annál hamarabb kezdődhet meg a kezelés, így sok esetben csökkenteni lehetne a károsodás mértékét. És bár a programfejlesztés során főként a hadsereg igényei vették figyelembe, nincs kizárva, hogy idővel a civil egészségügyben is hasznát vehetjük majd a Lucid Systemnek – végül is ne feledjük, a Globális Helymeghatározó Rendszert (GPS) is katonai célokra fejlesztették ki anno.

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.