Ingyen pénz, mindenkinek! - mondja Elon Musk, és elég jó érvei vannak a srácnak.

A Tesla és a SpaceX alapítója nem szokta véka alá rejteni a véleményét, például attól sem retten vissza, hogy nyilvánosan elismerje, hogy minden bizonnyal virtuális valóságban élünk, vagy hogy a Mars első telepesei valószínűleg a halálba mennek. Most a munkától függetlenül, alanyi jogon járó alapjövedelemről mondta el a véleményét, amitől minden igaz vadkapitalista azonnal agyérszűkületet kapna, ugyanis Musk szerint az alapjövedelmet nem csak, hogy be kéne vezetni, de ez a lépés előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik.

Az indoklása?

A robotok miatt hamarosan nagyon sok ember maradhat munka nélkül,

ezzel a helyzettel pedig muszáj lesz valamit kezdeni.

Musk egyébként nincs egyedül ezzel az álláspontjával: több nyugati országban (így Magyarországon is) évek óta téma az alanyi jogon járó jövedelem bevezetése, Finnországban és a kanadai Ontarióban pedig a tervek szerint már jövőre be is vezetik ezt a juttatást, igaz, egyelőre csak kísérleti jelleggel.

Az alapjövedelemnek ugyanakkor komoly ellentábora is van, például Svájcban, ahol az emberek tavaly népszavazáson nyilvánították ki, hogy ha lehet, ők inkább nem szeretnének havi 700 ezer forintot kapni a semmiért.

És ezt olvastad már?
Bizalomgerjesztőnek tűnik a Google okosórája, és a róla érkezett infó is