Remekül illene az okosvilágba az új kínai találmány
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Kínai kutatók kifejlesztettek egy karkötőt, amely begyűjti a csukló mozgásakor keletkező biomechanikus energiát, ezt pedig át lehet alakítani elektromossággá, és voilà, máris fel lehet használni a különböző elektronikai eszközök akkumulátorának feltöltéséhez. Vagyis a realitás mezején maradva: az olyan kütyüknél, amelyek nem igényelnek sok energiát.

Az energiabegyűjtő karperec nagyon jól jönne az okosvilágban, ugyanis fel lehetne használni a különféle tevékenységek megfigyeléséhez használt nyomkövetők, okosórák és aktivitásmérők töltéséhez is.

A karperec az elektromágneses kölcsönhatás elvén működik: a karperec külső burkában elektromosságot vezető réztekercs forog egy belső burok körül, ebben a belső burokban helyeztek el két mágnest, amely forog a viselő csuklómozgására. Ahogy a mágnes a réztekercsen áthalad, az elektromágneses indukciónak köszönhetően feszültség termelődik.

A karkötő legnagyobb előnye, hogy képes átalakítani a haladó mozgást minden irányban rotációs mozgássá

A Faraday-féle indukciós törvény szerint a megtermelt feszültség mennyisége egyenesen arányos azzal, ahányszor a mágnes megfordul a karkötőben. Minél gyorsabb a mozgás, annál nagyobb áramot termel a karkötő.

A kutatók elmondása szerint egyetlen csuklórázásból a karkötő képes feltölteni egy kicsiny akkut körülbelül egy volttal a másodperc törtrésze alatt, és több mint egy milliwatt áramot termelni. A karkötő legnagyobb előnye, hogy képes átalakítani a haladó mozgást minden irányban rotációs mozgássá. A Matrix Industries mérnökei egyébként már próbálkoztak hasonlóval, igaz, ők testünk hőenergiáját próbálták hasznosítani:

 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.