Ennyit költ Magyarország a hadseregére más országokhoz képest
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Annyira nem lepődtünk meg, azon viszont annál inkább, hogy melyik ország költi globálisan a harmadik legtöbb pénzt katonai kiadásokra.

A HowMuch csinált egy igencsak szemléletes infografikát, amelyben egy képre tették a világ összes országának katonai kiadásait. Bár azt nem tudtuk leellenőrizni, hogy mindegyik országnál stimmelnek-e a feltüntetett számok, de a magyar kiadások alapján úgy tűnik, hogy az infografika a pontos adatokat tüközi.

Magyarország elég visszafogottan költ katonai kiadásokra, 1,64 milliárd dollárt (azaz 476 milliárd forintot) évente, de ezzel a szomszédok közül még így is előzzük Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát és Szlovákiát is.

Természetesen a legtöbbet az USA költi a hadseregére, 649 millárd dollárt, ami majdnem a négyszázszorosa a magyar büdzsének. Ez nem is meglepő, hiszen egy darab Gerald R. Ford-osztályú repülőgép-hordozó is 13 milliárd dollárba kerül, vagyis teljes a magyar katonai költségvetés közel tízszeresébe.

Az USA után messze leszakadva következik Kína (250 millárd dollár), majd Szaúd-Arábia (67,6 millárd dollár) és India (66,5 millárd dollár). Meglepő módon Oroszország a maga 61,4 milliárdos kiadásával csak a hatodik, őket még Franciaország előzi egy kicsivel.

A legkevesebbet a hadseregére amúgy az Afrika partjaitól nyugatra található Zöld-foki Köztársaság költi, évi 10,7 millió dollárt.

(Nyitókép: Magyar Honvédség/Facebook)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.