Három éve, hogy bemutatták Észak-Korea első táblagépét, a Samjiyont. És hát nem lepődtünk meg azon, amit a felhasználóknak akkor tartogatott. Nagyjából egy éve pedig megjelent a Woolim, amelyből viszont csak nemrég sikerült kimenekíteni egy darabot Észak-Koreából.

És ez az eszköz is nagyjából olyan, mint amilyennek az ember elsőre elképzelné – a táblagépet a hackereknek rendezett Chaos Communication Congress konferencián mutatták be. Észak-Korea legmodernebb tabletét természetesen Kínában gyártották, és az egyik legnagyobb előnye az, hogy zökkenőmentesen fogható rajta a Koreai Központi Televízió – ez egyébként az egyetlen csatorna, amely az ország területén belül mindenhonnan elérhető.

Internetezni is lehet a tableten, már ha lehet ezt annak nevezni: ugyanis csakis 28 honlapon lehet szörfözni – a legjobb tudomásunk szerint csupán ennyi bejegyzett észak-koreai weboldal van a neten. Így az állami tévén és neten keresztül gond nélkül juthat el Kim Dzsongun diktátor mindennapi igéje Észak-Korea modernizálódó elvtársaihoz.

A tableten nincs wifi, sem bluetooth, van viszont rajta egy Angry Birdsre hajazó játék, és néhány szótár: a kínai és az orosz ugyebár papírforma, de a francia némileg meglepő. Azért ez is valami. Természetesen azt megszabták, hogy milyen programokat lehessen használni az eszközön, de a legdurvább csak most jön:

minden alkalommal, amikor megnyílik egy alkalmazás, a táblagép lő egy fotót (!) a képernyőről a Nagy Testvérnek. Csak hogy dokumentálva legyen a felhasználó minden egyes tevékenysége.

Jó hír, hogy utólag megnézhetjük ezeket a képernyőképeket. Rossz hír, hogy nem tudjuk őket törölni. Így gyakorlatilag az elektronikai eszköz révén tovább bővült a fegyverarzenál, amellyel a totális kontrollt gyakorolhatják Észak-Koreában a nép egyszerű fiai felett. Bár a munkásosztály oszlopos tagjai jó eséllyel nem fognak hozzájutni az eszközhöz, mert a nagyjából 200 eurós árat csakis a tehetősebbek engedhetik meg majd maguknak.

(via)

És ezt olvastad már?
Megalkották a bolygó egyik legbrutálisabb mágnesét, majd jött a robbanás
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!